"Vsak na svojem področju se lotevamo projektov in problemov, ki stojijo že tudi več kot 10 let. Stvari hočemo premakniti naprej in ljudem zagotoviti boljše življenje," je o delu ministrov NSi-ja na novinarski konferenci povedal Matej Tonin. Foto: Twitter/NSi
SMO protestira proti neznancem, ki so na gardiste vzklikali "izdajalci"

Sindikat ministrstva za obrambo ostro obsoja neznane storilce, ki so na gardiste pripadnike Slovenske vojske na proslavi državnosti vzklikali "izdajalci", kot je razvidno s posnetka, ki je zaokrožil po digitalnih družbenih omrežjih. "V SMO-ju močno obsojamo in smo zgroženi nad takšnimi nerazumnimi, žaljivimi ravnanji." Predsednika države Boruta Pahorja in ministra za obrambo Mateja Tonina so pozvali, naj ravnanje javno obsodita in po uradni dolžnosti sprožita postopke zoper neznane storilce, ki so "s svojimi dejanji razžalili tako Slovensko vojsko kot vse njene pripadnike". Zahtevajo še, naj se storilci javno opravičijo.

Predsednik stranke NSi Matej Tonin je na novinarski konferenci poudaril, da je bila odločitev NSi-ja za vstop v vlado pravilna. V stranki se po njegovih besedah izzivov ne bojijo, ministri NSi-ja pa imajo "energijo in voljo, da zagrizejo v najtrše orehe". Po koncu mandata želijo za seboj pustiti resnične spremembe, je zatrdil.

S področja obrambnega resorja, na čelu katerega je Tonin, je izpostavil zakonski predlog o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski. Predlog vojski med letoma 2021 in 2026 namenja 780 milijonov evrov, s tem pa želijo po besedah obrambnega ministra obrniti nekatere negativne trende v vojski, jo ohraniti pri življenju ter okrepiti tudi z nabavo transportnega letala, dveh helikopterjev in izdatnim vlaganjem v infrastrukturo in osebno opremo vojakov.

Kot je še dejal Tonin, ideja o uvedbi naborništva ni opuščena, si pa na ministrstvu prizadevajo, da bi jim zadostno število kadra uspelo zagotoviti z drugimi ukrepi. Prav tako želijo narediti čim privlačnejše prostovoljno služenje vojaškega roka.

Žvižgi in žalitve za gardo Slovenske vojske

Obrambni minister Matej Tonin je na tiskovni konferenci ostro obsodil dogajanje pred začetkom državne proslave v sredo. Skupina protestnikov je namreč, kot je razvidno tudi z videoposnetka, objavljenega na družbenih omrežjih, žvižgala in žalila pripadnike garde Slovenske vojske, ki je sodelovala na državni proslavi. Tonin je prepričan, da vojska v tem času, sicer očitne narodne razdeljenosti, ni institucija, ki bi si zaslužila takšno obravnavo med državljani.

"Nekateri protestniki so zoper gardiste uporabljali žaljive besede, napaden je bil tudi kombi garde, bil je porisan z neprimernimi izrazi. Skratka, Slovenska vojska, zlasti pa garda, za vse to, kar počne za domovino, si vseh teh napadov resnično ni zaslužila," je dejal Tonin. Ravnanje skupine protestnikov je označil za popolnoma neprimerno in nedostojno ter hkrati pozdravil dostojno držo garde, ki je ob provokacijah in žaljivkah odreagirala mirno in profesionalno.

V spomin na ustanovitev častne enote Republike Slovenije pripadniki garde Slovenske vojske sicer danes zaznamujejo svoj dan.

Izžvižgali gardo Slovenske vojske

Cigler Kralj poudaril celostno oskrbo starejših

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je poudaril delo na področju oskrbe starejših, ki jo je v preteklih tednih sicer zelo zaznamovala epidemija koronavirusne bolezni 19. Kljub temu so po njegovih besedah v tem času zagnali dejavnosti za nove naložbe v kapacitete za oskrbo starejših, saj celostna oskrba ostaja za NSi pomembna politična prioriteta.

Ob tem je poudaril razpisa za deinstitucionalizacijo v vrednosti 21 milijonov evrov in za podelitev koncesij za okoli 1100 mest v domovih za starejše. V tretji protikoronski zakon pa so vključili 31 milijonov evrov vredno rešitev za kadrovsko okrepitev, da bi se socialnovarstveni zavodi lahko lažje spoprijeli z drugim valom epidemije, je spomnil Cigler Kralj.

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec pa je med ključnimi projekti poudaril gradnjo ljubljanskega potniškega centra Emonika. Po njegovih besedah je ministrstvu uspelo zagotoviti, da madžarski partner, banka OTP, ne bo zapustila projekta. V nekaj tednih pričakuje podpis memoranduma o sodelovanju v javno-zasebnem partnerstvu, v katerem bo OTP prispeval 250 milijonov evrov, iz javnih sredstev pa bo šlo še okrog 80 milijonov evrov. Poleg tega Vrtovec kot prioriteto izpostavlja še nadgradnjo železniških povezav.