Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Foto: BoBo/Žiga Živulović

Analizo zaposlovanja med 1. januarjem 2020 in do 1. junija 2022 je že na prvi seji naročila vlada Roberta Goloba.

1. 1. 2020 je bilo v državni upravi zaposlenih 31.334 ljudi, od tega 14.481 v policiji in Slovenski vojski ter 16.853 v preostalih organih.

1. 6. 2022 je bilo zaposlenih 31.846, od tega 14.712 v Slovenski vojski in policiji ter 17.134 v preostalih organih državne uprave, je na novinarski konferenci po seji vlade razkrila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Število zaposlenih se je torej povečalo za 512, od tega 231 v vojski in policiji, v preostalih organih državne uprave pa za 281.

Sorodna novica Vladi naj bi sezname zaposlitev posredovala vsa ministrstva; Grims opozarja na neustavnost

Analiza je iskala vzorce po četrtletjih zaposlovanja v državno upravo: ministrstva, organe v sestavi, vladne službe. Ugotovitev: zaposlovanje po četrtletjih poteka relativno enakomerno – a z nekaj posameznimi odstopanji.

Vlado je zanimalo, koliko od teh 281 zaposlitev predstavljajo kabinetne zaposlitve na zaupanje, ki so prešle v zaposlitve. Delež: 32,5 odstotka. Pri takšnem zaposlovanju so bili najuspešnejši generalni sekretariat vlade, ministrstvo za finance in služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Ti so bili glavni kritiki izvedbe analize, je spomnila ministrica.

Pri tem izstopata dve časovni obdobji: čas, ko se je začelo resno govoriti o nezaupnici vladi Marjana Šarca z odstopoma ministra Tomaža Gantarja in ministrice Aleksandre Pivec. Čas pred poznejšim dejanskim odhodom Šarčeve vlade posebej ne izstopa, najbrž zato, ker je bil Šarčev odstop nepričakovan, organi pa posledično niso imeli časa za izvedbo določenih postopkov, je dejala aktualna ministrica za javno upravo. Drugo izstopajoče obdobje so zadnji meseci pred nastopom vlade Roberta Goloba oziroma pred odhodom vlade Janeza Janše. Takrat se je mesečno zaposlovanje za nedoločen čas povečalo za dobrih 300 odstotkov, je navedla ministrica, a dodala, da se takšna zaposlovanja sicer dogajajo ves čas.

Javnosti je zagotovila, da ne gre za nikakršen lov za čarovnice, temveč željo po kakovostnih podatkih. Škoda se ji zdi, da analiza ni bila izvedena za daljše časovno obdobje.

Na podlagi analize bodo pripravili ukrepe za odpravo anomalij. Cilj vsake vlade mora namreč biti pridobitev čim boljših kadrov, zdaj pa v javnost prevladuje "urbani mit", da so vsi razpisi že naprej dogovorjeni, zato je prijav po ministričinih navedbah manj.

S podatki in predlogi sistemskih sprememb bodo šli na pogajanja s sindikati javnega sektorja.

Podatki kažejo na nizko mobilnost uslužbencev med posameznimi organi ter zelo visoko mobilnost znotraj posameznih organov. Večina premestitev znotraj organov je povezana z zaposlitvami na delovna mesta z višjih izhodiščnim plačnim razredom. Na ta račun se je plačna masa v navedenem obdobju povečala za 5 milijonov evrov, je navedla Ajanović Hovnikova.

Obvestilo uredništva:

V prvi inačici članka sem avtor članka Aljoša Masten v naslovu napačno zapisal, da se je 300-odstotno povečanje zaposlovanja zgodilo v obdobju pred nastopom Janševe vlade. V resnici se je to po analizi ministrstva zgodilo pred nastopom Golobove vlade. Za napako se opravičujem.