Vlada Roberta Goloba je na prvi seji sklenila, da bo pod drobnogled vzela vse zaposlitve od 1. januarja 2020 do 1. junija 2022, torej v času Janševe vlade in Šarčeve v izteku mandata.  Foto: BoBo
Vlada Roberta Goloba je na prvi seji sklenila, da bo pod drobnogled vzela vse zaposlitve od 1. januarja 2020 do 1. junija 2022, torej v času Janševe vlade in Šarčeve v izteku mandata. Foto: BoBo

Na prvi seji 1. junija je vlada sprejela sklep, na podlagi katerega so morala ministrstva do danes pripraviti pregled vseh zaposlitev od 1. januarja 2020 do dneva prisege Golobove vlade. Premier je želel sezname vseh novozaposlenih in premeščenih javnih uslužbencev na ministrstvih, v organih v sestavi ter vladnih službah skupaj z nazivi, plačnim razredom in tipom zaposlitve. Pod drobnogled pa bodo torej vzeli tudi obdobje iztekajoče se vlade, ki jo je vodil Marjan Šarec.

Kot je dejal Robert Golob, bo zajeto obdobje sicer med drugim pokazalo, kakšni vzorci zaposlovanja, napredovanja in nameščanja kadrov so bili uporabljeni ob koncu Šarčeve vlade in kakšni v vladi pod vodstvom Janeza Janše. "Ko se bo revizija izvedla, se bo pokazalo, kakšni vzorci zaposlovanja, napredovanja, premeščanja, so bili uporabljeni v primeru Šarčeve vlade v primerjavi z vzorci, ki jih bomo prepoznali pri tej vladi," je dejal Golob. "To je najbolj transparenten način prikaza tega, ali je prišlo do odstopanj od ustaljenih norm," je prepričan.

Sezname zaposlitev in premestitev, ki so jih pripravila ministrstva, vladne službe in organi v sestavi, naj bi za vlado zbralo ministrstvo za javno upravo. Javnost bo z ugotovitvami seznanjena po tem, ko se bo s končnim poročilom seznanila tudi vlada, predvidoma naj bi bilo to v četrtek. Po neuradnih informacijah Televizije Slovenija so poročila posredovala vsa ministrstva, ni pa še znano, ali bo vlada na njihovi podlagi sprejela kakšne kadrovske ukrepe.

Po oceni IP seznami niso sporni, vlada jih bo predvidoma obravnavala v četrtek

Medtem je informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik potrdila, da so podatki, ki kar koli povedo o javnouslužbenskem razmerju, informacije javnega značaja in zato njihovo zbiranje ni sporno.

"Vlada po zakonu o javnih uslužbencih in zakonu o delovnih razmerjih nima pristojnosti. To je pristojnost bodisi posameznega upravnega organa in njegovega predstojnika, na katerega pa vlada seveda lahko vpliva, bodisi gre za pristojnost upravne inšpekcije, v primeru ugotovljenih nepravilnosti," pa je za Radio Slovenija povedal Miro Haček, z ljubljanske fakultete za družbene vede.

Sezname zaposlitev in premestitev, ki jih bodo pripravila ministrstva, vladne službe in organi v sestavi, naj bi za vlado zbralo ministrstvo za javno upravo. Javnost bo z ugotovitvami seznanjena po tem, ko se bo s končnim poročilom seznanila tudi vlada, predvidoma naj bi bilo to v četrtek.

Seznami zaposlovanj na ministrstvih

Grims kritičen tako do seznamov kot do umika tožb glede neprijavljenih shodov

Poslanec SDS-a Branko Grims vladi Roberta Goloba očita, da je že v prvih nekaj dneh poteptala ustavo. V izjavi za medije je dejal, da so pri preverjanju zaposlitev na ministrstvih in drugih institucijah prezrli, da sta obdelava in zbiranje katerih koli podatkov "z namenom izvajanja političnih čistk med zaposlenimi očitno protiustavna", saj da ustava vsakemu daje enake pravice ne glede na politično prepričanje. "'Berufsverbot' pa je prepoznavni znak totalitarizma," je dodal.

Še korak naprej je po njegovem mnenju naredila notranja ministrica Tatjana Bobnar, ko je umaknila soglasje za tožbe glede neprijavljenih shodov v Ljubljani. Zakon o javnem zbiranju je po Grimsovih besedah "kristalno jasen", in sicer če nastanejo posebni stroški za policijo, jih mora poravnati organizator. Tudi to, kdo je organizator, opredeljuje zakon, je navedel Grims.

Sorodna novica Državno odvetništvo umaknilo tožbe glede neprijavljenih shodov

Bobnarjeva je po njegovem mnenju kršila ustavo. "Veste, kaj je ona v resnici s tem naredila? Samovoljno, očitno nezakonito, celo protizakonito, očitno protiustavno je na ramena davkoplačevalcev prevalila 882.650,82 evra," je navedel Grims. To je točen policijski izračun stroškov, ki jih je imela policija z varovanjem in vzdrževanjem reda in miru na teh shodih, je dodal.

"Tri odločbe te vrste so bile gospodu Jenullu že izdane, v približnem skupnem znesku 40.000 evrov, se pravi je šlo šele za manjši del, vendar je zdaj gospa Bobnarjeva preklicala tudi to," je izpostavil Grims. Po njegovih besedah zakon take diskrecijske pravice ministrici ne daje. Ministrica je s tem povozila odločitev vlade v prejšnji sestavi, in to po njegovem mnenju pomeni, da Slovenija ni več pravna država in država, v kateri bi bili pred zakonom vsi enaki.

"Sporočilo tega dejanja je jasno – lahko blokiraš cesto, kuriš ogenj na javni površini, lahko počneš vse tisto, kar je izrecno prepovedano po zakonu. Če si levičar, se ti ne bo nič zgodilo," je naštel Grims, ki ministrico poziva, naj vnovič pretehta svojo odločitev in spoštuje ustavo ter pravni red. "In še nekaj sem trdno prepričan, nihče od tistih, ki je dal glas za Goloba, ne želi živeti v državi, v kateri zakoni ne veljajo," je sklenil Grims.