CSD Velenje je dečka, ki sta lanskega decembra ostala brez matere, skrivaj odpeljal iz vrtca. Foto: EPA
CSD Velenje je dečka, ki sta lanskega decembra ostala brez matere, skrivaj odpeljal iz vrtca. Foto: EPA
false
Ministrica Anja Kopač Mrak je zahtevala podrobno poročilo socialne inšpekcije. Foto: BoBo
false
Stara starša je CSD povabil na postopek nudenja prve socialne pomoči. Foto: BoBo
Odvzem dečkov zdramil tudi ministrstvo

Odgovor na vprašanje, ali je CSD Velenje ravnal v največjo korist dečkov, ki ju je odvzel starim staršem in ju napotil v rejništvo, bo torej preverila socialna inšpekcija v torek in poročilo o tem zelo občutljivem primeru pripravila v nekaj dneh.

Pridobljeno poročilo CSD-ja Velenje med drugim razkriva izjavi starih staršev, da želita sodelovati pri nastanitvi vnukov pri rejniški družini in da jo želita spoznati. A dan pred dogovorjenim obiskom rejniške družine sta to srečanje odpovedala. Sledila je odločitev centra, da premesti otroka iz vrtca v rejniško družino s pojasnilom, da stari starši niso pripravljeni sodelovati s Centrom in da to predstavlja prevelik stres za otroka, je za Radio Slovenija poročala Nataša Lang.

Po besedah ministrice za delo, družino in socialne zadeve Anje Kopač Mrak, ki se je odzvala ob robu seje Ekonomsko-socialnega sveta, se je treba vedno, ko gre za tako občutljive zadeve, kot so otroci, odzvati zelo hitro. Nadzor socialne inšpekcije, ki bo preverila, ali je bil sprejeti sklep o napotitvi dečkov v rejništvo v skladu s stroko, je po njenih besedah že stekel, na Centru za socialno delo (CSD) Velenje pa obisk inšpekcije pričakujejo prihodnji teden.

"Menimo pa, da je prav, da je pri tako občutljivih postopkih, v katere so vključeni tudi otroci, opravljen tudi nadzor," se je na informacijo o nadzoru odzvala direktorica CSD-ja Velenje Lidija Hartman Koletnik.

Socialna pomoč za stare starše?
Stara starša dečkov sta bila danes (v petek) povabljena na slovenjgraški center za socialno delo, in sicer na postopek nudenja prve socialne pomoči. Kot je po srečanju povedal njun odvetnik Velimir Cugmas, je bil postopek v tem primeru voden protipravno, podani pa so tudi elementi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi.

Po povabilu na center za socialno delo v Slovenj Gradcu sta stara starša sprva mislila, da bosta srečala vnuka oziroma da bosta vnuka predana nazaj v njuno varstvo in skrbništvo. To se ni zgodilo, saj sta bila povabljena na pogovor glede nudenja socialne pomoči, je za Radio Slovenija poročala Maja Nabernik.

Njun odvetnik Velimir Cugmas je po sestanku povedal, da njegova varovanca na svojo vlogo za rejništvo nista prejela odgovora: "Dejstvo je, da sploh ne vesta, na podlagi katerega akta je nekdo protipravno odvzel otrokoma varno življenjsko okolje". Odvetnika moti, da so bili postopki v tem primeru vodeni ločeno in ne enotno, zdaj zahteva takojšnje ukrepanje, saj je bila škoda otrokoma že povzročena.

Podpora vrnitvi otrok
Pred centroma za socialno delo Velenje in Slovenj Gradec so se danes zbirali posamezniki, ki podpirajo vrnitev otrok v domače okolje, k babici in dedku. V Velenje so se odpravili nekateri domačini, ki družino bolje poznajo. Predsednik vaške skupnosti Pameče Andrej Breznik: "Bili smo zelo lepo in prijetno presenečeni, ko smo gledali, kako dobro sta stara starša skrbela za te majhne otroke, to smo prišli centru za socialno delo tudi predstavit."

Otrokova korist
Kopač Mrakova je še dejala, da je že v četrtek pri CSD-ju Velenje preverila, kako je z otrokoma. Z zadevo podrobno še ni seznanjena, zato je zahtevala poročilo, ministrstvo pa bo ob morebitni pritožbi odločalo tudi kot drugostopenjski organ. CSD Velenje odločitve o odvzemu ni sprejel sam, je nadaljevala ministrica, saj so bili v postopek vključeni tudi številni drugi organi. Upoštevati je treba otrokovo največjo mogočo korist, je opozorila.

Po besedah direktorice CSD-ja Velenje sta otroka preselitev prenesla dobro in zelo umirjeno, v novem okolju pa ju bodo vključili v številne dejavnosti, ki bodo koristne zanju. Glede namestitve otrok v rejniško družino so na CSD-ju Velenje tudi že prejeli dopis urada varuha človekovih pravic, za odgovor pa imajo na voljo osem dni časa.

"Starost rejnika ni zakonsko določena"
Na ministrstvu so v zvezi s primerom poudarili tudi, da CSD, če otroci iz kakršnih koli razlogov ne morejo živeti s svojimi starši, otrokom poišče najprimernejšo mogočo namestitev. Pri tem vedno najprej preverijo, ali bi bilo za otroka bolje, če živi pri sorodnikih. Če CSD in druge pristojne službe ocenijo, da bi ravno tovrstna namestitev na otroka slabo vplivala ali pa mu ne bi nudila ustreznega okolja za njegov razvoj, potem lahko CSD ukrepa in otroka odvzame ter dodeli rejniški družini, so pojasnili.

"V nobenem primeru pa starost rejnika ni zakonsko določena in ne more biti odločilna pri odločanju o tem, pri kom bo otrok živel," so poudarili na ministrstvu. Direktorica CSD-ja Velenje je namreč za časopis Večer dejala, da so skušali s starima staršema glede rejništva za fanta vseskozi sodelovati, a je to postalo nemogoče, saj stara starša nista hotela slišati o nobeni drugi možnosti kot o tem, da otroka odraščata pri njiju.

Center takšni rešitvi po besedah Hartman Koletnikove ni bil naklonjen, saj naj bi bila dedek (60 let) in babica (56 let) prestara, da bi lahko skrbela za otroka. "Zato smo sprejeli odločitev, da otroka dodelimo v rejniško družino, saj jima želimo normalen razvoj," je dejala.

Spomnimo, da je CSD Velenje dečka, ki sta lanskega decembra ostala brez matere, ker jo je umoril njun oče, in sta odtlej živela pri starih starših po materini strani, skrivaj odpeljal iz vrtca in ju dodelil v rejništvo, kar je sprožilu burne odzive javnosti.

Odvzem dečkov zdramil tudi ministrstvo