Foto: Twitter/Urad predsednika RS
Foto: Twitter/Urad predsednika RS

Prejšnji predsednik republike Borut Pahor je nagrado, imenovano po nekdanjem italijanskem državniku, ki jo za dosežke pri izgradnji Evrope podeljuje vlada avtonomne pokrajine Trento, prejel za prizadevanja za skupni evropski projekt. Poleg simbolnega priznanja je Pahor prejel tudi denarno nagrado v znesku 25.000 evrov.

Sprva jih je želel podariti v dobrodelne namene, in sicer pediatrični kliniki, a ga je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) opozorila, da mora nagrado nakazati v državni proračun. Po informacijah spletnega portala N1 pa jih je nato želel nameniti za proračun pisarne nekdanjega predsednika republike, a ga je KPK glede tega predloga opozoril, da bi to lahko pri javnosti vzbudilo videz obvoda, kako nagrado, ki se ji je nekdanji predsednik odpovedal, pridobiti nazaj iz proračuna. "Prav zato je transparentnost pri porabi sredstev še toliko nujnejša, medtem ko je integriteta predpogoj za zaupanje," so še poudarili na KPK-ju.

Sorodna novica Borut Pahor za dosežke pri izgradnji Evrope prejel nagrado Alcideja De Gasperija

Na ministrstvu za finance ob tem delijo mnenje KPK-ja, da bi v primeru, če bi nekdanji predsednik republike denar od nagrade Alcideja De Gasperija dobil nazaj za delovanje svoje pisarne, šlo za obvod. Kot so sporočili, vplačila v proračun, ki bi ga morale izvesti oblasti avtonomne pokrajine Trento, sicer še ni bilo.

Pri nekdanjem predsedniku pa po navedbah POP TV-ja poudarjajo, da sredstva ne bi bila namenjena za predsednika osebno, pač pa za dejavnosti pisarne, zato pripombe KPK-ja o nevarnosti vtisa obvoda ne razumejo.