Slovenski parlament mora izpolniti ustavno odločbo, ki narekuje spremembo volilne zakonodaje. : BoBo
Slovenski parlament mora izpolniti ustavno odločbo, ki narekuje spremembo volilne zakonodaje. : BoBo

Ministrstvo za javno upravo bo vsem poslanskim skupinam danes ali najpozneje v sredo zjutraj poslalo glede na prejete pripombe popravljen predlog sprememb meja volilnih okrajev. Koalicijske poslanske skupine so namreč pristojnemu ministrstvu konec prejšnjega tedna posredovale svoje pripombe na dva predloga, ki ju je pripravilo za spremembe meja volilnih okrajev.

V prvem predlogu, h kateremu sta se nagibala SDS in DeSUS, so meje volilnih okrajev spreminjali manj kot v drugem predlogu. Medtem so v SMC-ju in NSi -ju navedli, da nobeden od predlogov ni optimalen oz. sprejemljiv.

Kot so pojasnili na ministrstvu, se spreminja okoli deset volilnih okrajev, in sicer v manjši meri. Po njihovem mnenju pa predlogi zadostujejo za izpolnitev ustavne odločbe, ki narekuje spremembo volilne zakonodaje.

Sorodna novica 59 poslancev podpira prednostni glas in ukinitev volilnih okrajev

Neenotnost koalicije pri spremembah

Koalicija ni enotna v stališčih glede najboljše rešitve za izpolnitev ustavne odločbe. Medtem ko SDS in DeSUS zagovarjata preoblikovanje volilnih okrajev, so se v SMC-ju in NSi-ju ves čas zavzemali za odpravo volilnih okrajev in uvedbo prednostnega glasu. A zdaj iščejo kompromis, saj tak predlog marca v DZ-ju ni prejel potrebne dvotretjinske večine. Zanj je glasovalo 57 poslancev.

Podporo tej rešitvi so napovedali LMŠ, SD, SMC, SAB, NSi, SNS, Levica, torej vse poslanske skupine, razen SDS-a in DeSUS-a, četudi je predlog na glasovanju podprl poslanec DeSUS-a Branko Simonovič. SD je rešitev podprl, a je načeloma bolj naklonjena spremembam meja volilnih okrajev.

V SAB-u pozvali k vnovičnemu premisleku glede uvedbe prednostnega glasu

Predsednica SAB-a Alenka Bratušek pa je danes v javnem pismu potencialne partnerice v morebitni novi koaliciji (KUL) – opozicijske LMŠ, SD in Levico ter koalicijske SMC, NSi in DeSUS – pozvala k ponovnemu premisleku glede možnosti odprave volilnih okrajev in uvedbe prednostnega glasu. V SAB-u so prepričani, da bi le uvedba prednostnega glasu omogočila prevladujoč vpliv volivcev na dodelitev poslanskih mandatov.

Člani izvršnega odbora SAB-a so 3. novembra sklenili, da bodo potencialnim partnericam v morebitni novi koaliciji – koalicijski SMC in NSi sta sicer sodelovanje v KUL že odrekli – dali pobudo za uskladitev sprememb volilne zakonodaje, s katero bi uvedli prednostni glas.

Na ministrstvu za javno upravo so v odzivu na poziv SAB-a navedli, da ne gre za usklajeno dejanje z ministrstvom. Spomnili pa so, da je zakon za ukinitev volilnih okrajev še iz prejšnjega mandata pripravljen in se lahko uveljavi, če bodo pobudniki predloga v DZ-ju zagotovili dovolj glasov. Rok za uveljavitev ustavne odločbe glede volilne zakonodaje se bo iztekel 21. decembra.