Študentski boni. Foto: BoBo
Študentski boni. Foto: BoBo

Povprečno doplačilo za študentski bon v letu 2022 je v Ljubljani znašalo 2,86 evra, z novim letom pa se je zvišalo na 3,42 evra. A hkrati se je veliko gostincev odločilo za zvišanje doplačila na maksimalno vrednost 5,50 evra.

Najvišja mogoča cena obroka na študentske bone se pred tem ni dvignila vse od uvedbe evra leta 2007, so zapisali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V zadnjih letih, še posebej v času epidemije covida-19, se je zato zgodil drastičen osip števila ponudnikov študentske prehrane. Pred desetimi leti je bilo ponudnikov več kot 700, leta 2019 jih je bilo 468, lani pa samo še 311, so dodali.

Zaradi inflacije so se znatno povečali pritiski, da morajo najvišjo določeno ceno zvišati. Ministrstvo je zato v okviru aktualnega razpisa za ponudnike subvencionirane študentske prehrane privolilo v dvig maksimalne višine cene študentskega obroka za dva evra. Pri pogajanjih so vztrajali, da nova maksimalna višina obroka ne sme presegati devet evrov, čeprav so nekateri drugi deležniki želeli še znatnejše povečanje, so pojasnili.

Sorodna novica Za študentsko prehrano več plačujejo tako študenti kot država – ŠOU ministrstvo poziva k sestanku

Nastali položaj je pokazal, da težavo predstavljajo razpisni pogoji, ki ne omogočajo zavrnitve ponudnikov, ki nesorazmerno dvigujejo cene obrokov ali izigravajo sistem in kot predpisana dodatna hoda študentom nudijo sadje in zelenjavo, ki ne ustreza predpisanim standardom. Zaradi zaznanih anomalij bo ministrstvo za delo pozvalo Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS), da znatno okrepi inšpekcijski nadzor nad ponudniki študentske prehrane in dosledno sankcionira kršilce.

Januarja bo začel veljati tudi nov znesek najnižje bruto urne postavke začasnega in občasnega dela dijakov in študentov, ki se bo predvidoma zvišal s 6,17 evra na približno 6,92 evra bruto. 1. marca pa bo sledila tudi redna uskladitev subvencije študentske prehrane. Takrat se bo skladno z inflacijo uskladila tudi višina štipendij. Na ministrstvu bodo preučili tudi možnosti naknadne izredne uskladitve višine subvencije študentske prehrane. V prihodnje pa bodo podrobneje preučili tudi pogoje glede izvajanja razpisa in možnosti zagotavljanja bolj kakovostnih in zdravih obrokov, so obljubili.

Po navedbah ŠOS-a se je povprečna vrednost študentskega obroka s 1. januarjem zvišala za 1,76 evra. Zaradi hkratnega dviga subvencije bodo študenti tako po njihovih navedbah za posamezen obrok povprečno odšteli 1,08 evra več. Z novim letom so se namreč v sistemu subvencionirane študentske prehrane zgodile nekatere spremembe, med drugim se tudi zaradi dviga maksimalne vrednosti obroka in višine subvencije spreminjajo cene obrokov. V sistem je vstopilo nekaj novih ponudnikov, prav tako pa nekateri ponudniki s 1. januarjem ne nudijo več študentske prehrane, so sporočili s ŠOS-a.

Na Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani so zaskrbljeni nad dogajanjem na področju študentske prehrane, saj je zvišanje doplačil za študentski bon pri večini ponudnikov še dodatno poslabšalo socialni položaj študentov. Zahtevajo sestanek predstavnikov študentskih organizacij, ministrstva za delo ter gostincev, na katerem bodo poiskali nujne rešitve za nastalo situacijo. Zaskrbljeni so tudi v Mladi Sloveniji in Slovenski demokratski mladini.

Slovenska demokratska mladina poziva vlado, naj nemudoma ukrepa in zagotovi, da se bodo cene malic za študente zvišale minimalno, in ne več kot 30 odstotkov, kot je pri večini ponudnikov študentske prehrane videno v tem prvem tednu novega leta, so zapisali v sporočilu za javnost. Obenem poziva pristojne študentske organizacije, zlasti pa Študentsko organizacijo Slovenije, da končno na prvo mesto postavi študente.

ŠOS zato pozivajo, da preneha zavajati in se na povišanje maksimalne cene študentskega obroka odzove v skladu z njenim poslanstvom ter v najkrajši mogoči meri sanira nastalo situacijo. Skupna vrednost študentskega obroka je marsikje višja od cene malice v restavraciji, so dodali. Spomnili so tudi, da je bilo v času prejšnje vlade subvencionirano hrano mogoče uporabiti tudi med študentskimi poletnimi počitnicami. "Tudi študentje si zaslužijo solidarno prihodnost," so sklenili v SDM-u.