Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič je pojasnila, da želijo sindikati s področja zdravstva in socialnega varstva nasloviti vse plačne podskupine v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, ker so s podpisanim dogovorom novembra lani nastala nekatera nesorazmerja v vsaki plačni podskupini, vlada pa se s tem strinja.

Njihov predlog izhaja iz dejstva, da so novembra lani ustvarili plačna nesorazmerja, pa čeprav tega sami niso želeli, ampak bolj vladna stran, saj so preferirali predvsem eno plačno podskupino, zdravstveno nego, medtem ko so vse ostale profile v zdravstvu in socialnem varstvu nekako pustili ob strani.

Gre tako za zdravnike kot za farmacevtske delavce, delovne terapevte, fizioterapevte, sanitarne inženirje, radiološke inženirje in del socialnega varstva ter plačno skupino J, je pojasnila. Njihov predlog tako je, da se ta nesorazmerja zgladijo.

"Dogovorjeni smo za naslednji teden, da vlada na podlagi našega predloga, ki je nespremenjen že od februarja letos, pripravi proti predlog in tako se bodo lahko konkretno začela pogajanja o spremembi plačnih nesorazmerij," je dejala Ilešič Čujovič.

Druga točka njihovih stavkovnih zahtev, še vedno imajo namreč oblikovane stavkovne odbore in stavkovne zahteve, pa je sprejem standardov in normativov za poklice v zdravstvu in zdravstveni negi socialnega varstva. "V tem delu nas čaka še veliko dela, ampak se bomo tudi o tem pogajali v naslednjih tednih," je dejala. Dorekli so tudi časovnico pogajanj, ki naj bi se zaključila konec oktobra.

Na pogajanjih glede odprave plačnih nesorazmerij in standardov in normativov sicer sodelujejo vsi reprezentativni sindikati v zdravstvu in socialnem varstvu, podpisniki kolektivne pogodbe za dejavnost zdravstva in socialnega varstva in zaposlenih v zdravstveni negi.