Ministrstvo zavrača navedbe kmetov, da so predvidene spremembe njivskih površin. Foto: BoBo/Tina Kosec
Ministrstvo zavrača navedbe kmetov, da so predvidene spremembe njivskih površin. Foto: BoBo/Tina Kosec

Na ministrstvu za naravne vire in prostor so se tako odzvali na navedbe kmetijskih organizacij, ki vztrajajo pri zahtevi, da se 200 hektarjev njivskih površin na Ljubljanskem barju ne spremeni v steljnike.

Kmetje vztrajajo tudi pri umiku predloga uredbe o upravljanju območij Natura 2000 za obdobje 2023–2028, saj je pravno mnenje pokazalo, da so predlagane zaostritve pri Naturi 2000 neustavne. V nasprotnem primeru napovedujejo ustavno presojo.

V povezavi z neustavnostjo predloga uredbe, ki jo je pokazalo pravno mnenje, so na ministrstvu za STA dodatno pojasnili, da pravnega mnenja še niso prejeli in ga zato tudi ne morejo komentirati. So pa poudarili, da gre za predlog uredbe, ki še ni niti začel veljati.

EK ni zahteval spremembe njiv v steljnike

Glede predlagane uredbe so se kmetje s prošnjo za pridobitev mnenja evropskega komisarja za okolje Virginijusa Sinkevičiusa sicer obrnili tudi na evropskega poslanca Franca Bogoviča. Bogovič je dobil zagotovila, da Evropska komisija ni zahtevala spremembe njivskih površin v steljnike in da je obnova travnikov sicer obveza države, vendar se morajo predstavniki države odločiti, kje in kako bodo realizirali to obvezo.

"Na območju, ki je predmet vpisa v intervencijo Plačilo Natura 2000 in na širšem območju, ki je bilo predlog javne seznanitve, sploh ni njiv v obsegu 200 hektarjev," medtem zatrjujejo na ministrstvu in dodajajo, da se predlog uredbe, ki je bil javno objavljen na začetku marca in določa predlog režima na delu območja Natura 2000 na Ljubljanskem barju, nanaša na obstoječe trajne travnike in ne njive.

Strateški načrt kmetijske politike 2023–27

V skladu s sprejetim strateškim načrtom skupne kmetijske politike v obdobju 2023–2027 je za Slovenijo zahtevana vrednost vpisa v intervencijo Plačil Natura 2000 v letih 2023, 2024, 2025 in 2026 skupno 350 hektarjev trajnih travnikov, v letu 2027 pa še dodatnih 200 hektarjev, da bo skupna vrednost na koncu dosegla 550 hektarjev.

"V nadaljnji komunikaciji, ki je sledila v marcu in aprilu, so predstavniki ministrstva večkrat pojasnili, da v sodelovanju s prizadetimi kmeti in pristojnimi službami varstva narave in kmetijstva predlagajo izvedbo procesa prilagoditve območja, na katerih bo na Ljubljanskem barju veljal režim plačila Natura 2000 od leta 2024 naprej," so še poudarili v odzivu.