Izrazi podpore Palestincem v dvorani Bonifika. Foto: BoBo
Izrazi podpore Palestincem v dvorani Bonifika. Foto: BoBo

Slovenski košarkarji so v četrtek v Kopru odigrali prvo tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025 z Ukrajino, danes jih je čakalo srečanje z Izraelom.

Konec januarja je Solidarnostni odbor za svobodno Palestino pozval Košarkarsko zvezo Slovenije (KZS) k odpovedi tekme zaradi "izraelske agresije nad palestinskim prebivalstvom in genocida, ki ga ta država izvaja v Gazi". Izjavo je podprlo več civilnodružbenih gibanj, KZS pa so pozvali, naj se pridruži pozivom tudi po izključitvi Izraela iz vseh mednarodnih športnih tekmovanj. Ker jim pri odpovedi tekme ni uspelo, so za danes napovedali mirne izraze solidarnosti s Palestinci v Kopru, je za Radio Slovenija poročala novinarka Tjaša Škamperle. Mirno izražanje stališč so pred dvorano Bonifika pripravile tudi nekatere druge civilnodružbene skupine.

Kot je za MMC povedal novinar TV Slovenija Dean Jelačin, se je pred dvorano zbralo nekaj deset protestnikov proti izraelskemu nasilju nad Palestinci, večinoma iz Italije. Ob močni policijski navzočnosti – dvorano je preletaval tudi helikopter – so pred vstopom v dvorano Bonifika temeljito pregledovali obiskovalce.

Novinar MMC-ja Tilen Jamnik pa je dodal, da je bilo za izraelsko klopjo v dvorani opaziti palestinske zastave, nekaj so jih varnostniki odstranili. Varnostniki so preprečili članom t. i. združenih slovenskih navijačev, da bi prišli do protestnikov za klopjo Izraela. Nekateri navijači so bili zamaskirani.

Na parket je v znak protesta pritekel tudi nekdanji poslanec Franci Kek, ki so ga varnostniki pospremili z igrišča.

Po izjavi naše uporabnice, ki je bila med gledalci na tekmi, so varnostniki odvzeli tudi transparente z napisi "Free Palestine" in "Stop genocidu".

Policija: Tekma je minila mirno

S Policijske uprave Koper so po tekmi sporočili, da si jo je v dvorani Bonifika ogledalo 2400 gledalcev. Tekma je minila mirno. Pred samo prireditvijo se je pred areno zbralo približno 30 ljudi, ki so s transparenti mirno izražali svoja stališča.

"Policija je varovanje izvedla skladno z izdelanim načrtom. Pri varovanju so bila uporabljena tudi tehnična sredstva za fotografiranje, video- in avdiosnemanje. V času prireditve sta bili ugotovljeni dve kršitvi, zoper oba kršilca, ki so ju varnostniki pospremili iz arene, bo uveden prekrškovni postopek."

Ob tem niso pojasnili, ali gre za privržence Solidarnostnega odbora za svobodno Palestino, ki so kljub izrecni prepovedi prinesli v dvorano nekaj zastav in transparentov.

Izrazi podpore Palestincem v Kopru