Prvi strelec Slovenije je bil znova kapetan Klemen Prepelič. Ukrajini je nasul 30 točk in izenačil svoj strelski rekord v reprezentanci, proti Izraelu pa se je izkazal z 21 točkami (dosegel je šest trojk). Foto: BoBo/Borut Živulović
Prvi strelec Slovenije je bil znova kapetan Klemen Prepelič. Ukrajini je nasul 30 točk in izenačil svoj strelski rekord v reprezentanci, proti Izraelu pa se je izkazal z 21 točkami (dosegel je šest trojk). Foto: BoBo/Borut Živulović

Slovenija je z dvema zmagama v prvem ciklu kvalifikacij – v Kopru je poleg Izraela premagala še Ukrajino – naredila velik korak k uvrstitvi na evropsko prvenstvo 2025.

S stoodstotnim izkupičkom v prvi letošnji reprezentančni akciji je Slovenija potrdila kandidaturo za prvo mesto v skupini, glede na sistem tekmovanja pa ji uvrstitev na EuroBasket, ki ga bodo gostile Ciper, Finska, Poljska in Latvija, praktično ne more uiti. Iz slovenske skupine, v kateri je še Portugalska, bodo napredovale tri najboljše ekipe.

Slab začetek, dober konec
Slovenija je zanesljivo vknjižila novi točki, čeprav je tekmo proti Izraelu začela zelo slabo - v prvih osmih minut in pol je dosegla zgolj dve točki, trojke je do tedaj metala 0:11. Na koncu je zbrala 12 trojk, šest jih je zadel kapetan Klemen Prepelič.

Slovenija od -14 ...
Aleksander Sekulić je tako kot na prvi kvalifikacijski tekmi proti Ukrajini najprej na parket poslal Žigo Samarja, Mika Tobeyja, Jako Blažiča, Miho Lapornika in Bineta Prepeliča.

Prvi točki za Slovenijo je po skoku v napadu dosegel Mike Tobey (2:0). Izraelci so ob začetni raztrgani igri na obeh straneh prvi prevzeli pobudo – povedli so z dvomestno prednostjo (2:16). K. Prepelič je zadel prosti met in s tem prekinil sedemminutni strelski mrk Slovenije (3:16). Gregor Hrovat je slovenski protinapad zaključil s polaganjem (5:16), Jakob Čebašek pa je zadel prvo slovensko trojko (8:18).

Dvojni dvojček Mika Tobeyja. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Dvojni dvojček Mika Tobeyja. Grafiko zagotavlja sofascore.com

... do prevzema vodstva
Leon Stergar je zadel drugo slovensko trojko (11:22). Žiga Dimec s košem in zadetim prostim metom ter Stergar z metom za tri točke sta približala Slovenijo Izraelu (17:25). Dimec je skočil v napadu in zadel, tudi s črte prostih metov je bil natančen, tako je Slovenija zaostajala samo še za pet točk (20:25). Po trojki K. Prepeliča in košu Jake Blažiča je Slovenija zaostajala samo še za dve točki (27:29). K. Prepelič je zadel prosta meta za izenačenje (29:29), nato pa jo s trojko povedel do prvega vodstva na tekmi (34:33). Tobey je s štirimi zaporednimi točkami ohranjal Slovenijo v vodstvu (40:35), ob polčasu je vodila za tri točke (40:37).

Mikey Tobey je vknjižil 12 skokov, od tega osem v napadu. Foto: BoBo/Borut Živulović
Mikey Tobey je vknjižil 12 skokov, od tega osem v napadu. Foto: BoBo/Borut Živulović

Razpoloženi Prepelič in +12 za Slovenijo
Tretjo četrtino je K. Prepelič odprl s svojo tretjo trojko (43:37). Tobey je lepo podal Hrovatu, ki je zadel izpod koša (45:39). Koš je dosegel tudi Blažič (47:39). Slovenija je povedla z dvomestno prednostjo (52:41). To so Sekuličevi varovanci povišali na +13 (57:44). Izraelci so zmanjšali zaostanek (58:50). Po nešportni osebni napaki nad Aljažem Kuncem je slovenska reprezentanca znova vodila z dvomestno prednostjo (60:50). Žiga Samar je polagal in Slovenija je vodila za +12 (62:50). Ob razpoloženem K. Prepeliču, ki je zadel svojo peto trojko, je ohranila vodstvo +12 ob koncu tretje četrtine.

Tobey do dvojnega dvojčka
Izraelci so se približali, a znova je za tri zadel K. Prepelič (68:57). Dolgo je na semaforju pisalo 68:59. Borbeni Tobey je prekinil strelski mrk na obeh straneh, ko je skočil v napadu in zadel koš ter prosti met (71:59). Slovenija je povišala vodstvo na +16 (81:65), njeno zmago pa je s trojko potrdil Čebašek (86:72).

Statistika Klemna Prepeliča. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Statistika Klemna Prepeliča. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Izjave po tekmi
Aleksander Sekulić, selektor Slovenije: "Na začetek tekme ne morem biti ponosen, sem pa zato toliko bolj zadovoljen z reakcijo igralcev na visok zaostanek. Z borbenostjo smo že do odmora izničili razliko, v drugem delu pa igrali kolektivno, si pomagali v obrambi ter bili odlični v napadalnem skoku. To je pomembna zmaga, zanjo pa so v prvi vrsti zaslužni igralci."

Tako kot dvoboj z Ukrajino je tudi tekma z Izraelom z varnostnega vidika veljala za tvegano. Foto: BoBo/Borut Živulović
Tako kot dvoboj z Ukrajino je tudi tekma z Izraelom z varnostnega vidika veljala za tvegano. Foto: BoBo/Borut Živulović

Klemen Prepelič: "Cilj sta bili dve zmagi, ki smo ju dosegli dokaj suvereno. Vseeno si ne smemo privoščiti tako slabih začetkov, ki nam poberejo veliko energije, da se vrnemo v igro. Rad bi poudaril, da so za zmago zaslužni prav vsi igralci v reprezentanci, kajti zavedati se moramo, da če se oni ne bi odzvali vabilu selektorja, bi mi težko igrali na velikih tekmovanjih in spremljali Luko Dončića. Kot kapetan te ekipe bi se rad zahvalil prav vsakemu, hkrati pa sporočil, da si vsak reprezentant zasluži spoštovanje občinstva, ki je zame vedno najboljše na svetu."

Sorodna novica Mirni izrazi solidarnosti s Palestinci, na tekmi odvzetih nekaj zastav in transparentov

Gregor Hrovat: "Vedeli smo, da bo težka tekma, saj ima Izrael veliko individualne kakovosti. Čeprav smo začeli zelo slabo, smo v nadaljevanju z dobro obrambo obrnili potek tekme, v drugem polčasu vseskozi nadzorovali potek igre in zasluženo dosegli drugo zmago."

Novembra dvakrat proti Portugalcem
Slovenska reprezentanca se bo v novembrskem ciklusu dvakrat pomerila s Portugalsko, še prej jo na začetku julija čakajo kvalifikacije za olimpijske igre v Parizu, kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo na sporedu od 27. avgusta do 14. septembra 2025, pa bo končala čez točno eno leto.


Kvalifikacije za EP (M), Koper

Skupina A, 2. krog:

SLOVENIJA – IZRAEL
88:79 (8:20, 32:17, 25:16, 23:26)

2740; K. Prepelič 21 (6/12 za 3) in 7 podaj, Tobey 20 in 12 skokov, Hrovat 16, Stergar 8, Blažič 7, Čebašek in Dimec po 6, Samar in Kunc po 2; Madar 19, Ginat 17, Ziv 9, Timor 8, Zoosman in Menco po 7, Yaacov 6, Segev 4, Levi 2.

Met za dve točki: 19/33; 29/38.
Met za tri točke: 12/40; 5/32.
Skoki: 48; 33.

Slovenci v Kopru premagali še Izraelce
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Riga:
UKRAJINA - PORTUGALSKA
77:79 (16:26, 16:21, 27:15, 18:17)