Trenutno je v Sloveniji 22 mladoletnih prebežnikov brez spremstva, ki jih bo vlada poskusila vključiti v učni proces. Foto: Reuters
Trenutno je v Sloveniji 22 mladoletnih prebežnikov brez spremstva, ki jih bo vlada poskusila vključiti v učni proces. Foto: Reuters

Sklep, ki ga je sprejela vlada, predvideva uvedbo pilotnega projekta, ki bo trajal od 1. avgusta letos do 31. julija prihodnje leto. Mladoletnike bodo v okviru tega projekta nastanili v Dijaškem domu srednje gozdarske in lesarske šole v Postojni ter Dijaškem domu Nova Gorica.

Skupaj bo v domovih nastanjenih 28 mladoletnikov, 18 v Postojni in 10 v Novi Gorici. Če bodo nastanitvene zmožnosti v omenjenih dijaških domovih premajhne, pa bo dodatne namestitve določila vlada. Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je pojasnil, da imajo nekatere dodatne lokacije že pripravljene. Ob tem je poudaril, da večjega števila novih mladoletnikov brez spremstva v zadnjem času niso zaznali.

Pri tem je posebej poudaril, da je čim hitrejša vključitev takšnih oseb v družbo ključnega pomena, česar pa brez ustrezne nastanitve ni mogoče doseči. "Še posebej za mladoletnike je to izjemnega pomena, ker so dovzetni na dogajanje v okolju, spremljajo splet in medije in posledice nesistematičnega dela z njimi lahko potem spremljamo v svetu," je poudaril.

Projekt bodo sistematično spremljali
Za potrebe nastanitve in oskrbe mladoletnikov bodo zaposlili tudi strokovne in administrativno-tehnične delavce ter oblikovali delovno skupino, ki bo celotno zadevo spremljala in po potrebi sprejemala določene popravke. Na koncu bo opravila evalvacijo in predlagala sistemske rešitve, ki bodo zagotovile tovrstno oskrbo tudi v prihodnosti.

V Sloveniji je po Šefičevih besedah trenutno 22 mladoletnikov brez spremstva, stroški za nastanitev mladoletnih beguncev in strokovnega dela z njimi pa so doslej znesli nekaj manj kot pol milijona evrov.