Avgusta 2007 sta Janez Janša in Ivo Sanader na Bledu dosegla načelni sporazum o reševanju vprašanja meje. Foto: Reuters
Avgusta 2007 sta Janez Janša in Ivo Sanader na Bledu dosegla načelni sporazum o reševanju vprašanja meje. Foto: Reuters
Pahor, Sanader
V stranki SDS se vprašujejo: "Hrvaška naj bi izsiljevala Janšo, da je potem Pahor podpisal arbitražni sporazum?" Foto: BoBo

Javnost tej manipulaciji vse manj naseda, čeprav vsako Mladinino afero takoj pograbijo POP TV in TV SLO ter celotno dnevno časopisje.

Odziv stranke SDS
Arbitraža
Arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško še vedno povzroča vroče razprave. Foto: MMC RTV SLO

Po omenjeni depeši so se odnosi med Slovenijo in Hrvaško v zgolj dveh mesecih hitro izboljšali. Če je Sanader še junija primerjal nerešene probleme z vojno, sta kmalu Janša in Rupel že začela izražati "optimizem". Rupel je govoril o "hrvaških prijateljih", Janša o tem, da je mogoče najti rešitev.

Mladina

O izsiljevanju oz. grožnjah slovenski politični eliti priča zapis sestanka, depeša, ki jo je tedanji slovenski veleposlanik v Zagrebu Milan Orožen Adamič poslal v Ljubljano, poroča tednik Mladina. Tednik v članku z naslovom Hrvaška zanka (podnaslov: Hrvaška izsiljuje Slovenijo z dokumenti z orožjem) avtorja Boruta Mekine še navaja, da naj bi o tem pričal podatek, da je tedanje zunanje ministrstvo poročilo o sestanku poslalo v kabinet tedanjega predsednika vlade Janeza Janše.

"Medtem ko SDS predstavlja alternativni program, skušata tranzicijska levica in njen propagandni podaljšek Mladina vsak teden sproducirati novo ali pogreti kakšno staro afero," so se odzvali v stranki SDS.

V stranki še pojasnjujejo, da vlada Janeza Janše ni bila nikoli tarča nobenih izsiljevanj s hrvaške strani, prav tako pa se po njihovih navedbah tedanja predsednika slovenske in hrvaške vlade Janez Janša in Ivo Sanader leta 2007 na Bledu nista dogovorila za reševanje obmejnega spora na Meddržavnem sodišču v Haagu, temveč le za ustanovitev komisije, ki bi proučila tudi to možnost.

"Navedki iz depeše, ki jo je Mladini radodarno dala na razpolago Pahorjeva vlada, se lahko nanašajo na kar koli v zvezi z dogajanji med Slovenijo in Republiko Hrvaško v času osamosvajanja," še navajajo.

Na odziv SDS-a se je odzval tudi odgovorni urednik Mladine Grega Repovž, ki je zapisal:
1. Mladina je edina, ki se je temeljito spoprijela z SDS-ovim vladnim programom. Ugotovili smo, da so napačno računali. Pričakujemo nov, boljši program.
2. Da sta se Sanader in Janša dogovorila, je neizpodbitno dejstvo. O tem priča Janševa izjava o tem, da sta dosegla "neformalno načelno soglasje" in sedaj tudi depeše iz ZDA. Četudi se spor potem ni reševal pred Haaškim sodiščem, je nato Slovenija morala pristati na reševanje po sodni poti. Z Janša-Sanader dogovorom je Slovenija odstopila od svojih zahtev po nesodni, politični mediaciji spora ali po vztrajanju pri sporazumu Drnovšek-Račan.
3. Da je Hrvaška leta 2007 vlado Janeza Janše izsiljevala z dokumenti, ki bi obremenili Boruta Pahorja ali Antona Ropa, je manj verjetno.
4. Glede orožarskega dokumenta: Tone Krkovič in Darko Njavro sta avtentičnost dokumenta potrdila.

Ključen zapisnik sestanka
Mladina sicer navaja, da naj bi šlo za zapisnik sestanka Milana Orožna Adamiča s pomočnikom hrvaške zunanje ministrice Nevenom Pelicarićem 18. junija 2007. Na sestanku je Pelicarić slovenskemu veleposlaniku med drugim izročil noto v povezavi z informacijami v nekaterih medijih, da naj bi Sova prisluškovala hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju.

Sporočilo, ki ga je Sanader oziroma Hrvaška tedaj namenila slovenski politiki, je bilo precej kratko in jedrnato - telefonskih pogovorov med Janšo in Sanadarjem niso zanikali, ampak so sporočili, da slovensko prisluškovanje škodi odnosom in zaupanju med državama, da je tako prisluškovanje tudi v nasprotju z mednarodnim pravom, nato pa je sledil stavek v depeši. Pelicarić je poudaril, da ga skrbi odtekanje tovrstnih informacij in je, kot je dejal veleposlanik Adamič, izrazil bojazen, da se "lahko zgodi marsikaj, še posebej če bodo v javnost prišle zadeve, ki so se dogajale v letih 1990, 1991 in 1992 - slednje bi bilo zelo neugodno za slovensko politiko".

Pelicarić naj bi takrat še dejal, da bo Hrvaška skrbno spremljala razvoj dogodkov - tako na medijskem področju kot tudi uradne odzive. Adamič pa naj bi obljubil le, da bo zadevo predal odgovornim.

Depeša izrecno omenjenih navedb ne navaja
V depeši sicer ni izrecno navedeno, da se pisanje nanaša na nezakonito trgovino z orožjem, tudi Orožen Adamič je v pogovoru za Mladino poudaril, da sam ne verjame, da bi lahko šlo pri dokumentih iz let 1990-1992 za dokumente o trgovini z orožjem.

O pomembnosti depeše priča dolg seznam naslovnikov, med katerimi je bila tudi projektna skupina slovenskega zunanjega ministrstva za mejo s Hrvaško, še piše tednik.

Mladina sicer še navaja, da je Slovenija v tem času vztrajala pri meji, ki je bila določena s sporazumom Drnovšek-Račan, Hrvaška pa je zahtevala, da o konfliktu presoja nekdo tretji - pomorsko sodišče v Hamburgu ali mednarodno sodišče v Haagu. Dva meseca po omenjeni grožnji pa je Janša privolil v načelni sporazum o tem, da se vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško reši pred mednarodnim sodiščem v Haagu.

SDS: Janša navajanega dokumenta ni prejel
"Mladina ponovno objavlja tudi dvomljive kopije domnevnih dokumentov iz samo njej znanih virov o domnevnem trgovanju z orožjem," navajajo v SDS-u, kjer zatrjujejo, da predsednik SDS-a takšnega dokumenta, kot ga objavlja Mladina, ni nikoli prejel.

V stranki še menijo, da "že površen pogled na dokument pokaže veliko podobnost s ponaredki, ki so v času afere Depala vas v režiji Petra Šerka - pod tem imenom se je takrat pojavljal Drago Kos - krožili po slovenskih medijih oziroma predvsem po Mladini".

"V depeši gre lahko za kar koli"
V stranki SDS so prepričani, da gre v depeši lahko za kar koli v zvezi z dogajanjem med Hrvaško in Slovenijo - npr. za to, da "Hrvaška razpolaga s podrobnejšimi zapiski pogovorov med slovenskimi, bosanskimi in hrvaškimi komunisti leta 1991 na Otočcu, kjer so kovali novo Jugoslavijo, ali pa se navedki nanašajo na sestanek Boruta Pahorja s podmladkom Hrvaške SDP iz istega obdobja, na katerem so se tik pred agresijo JLA na Slovenijo družno zavzeli za ukinitev obrambnih proračunov in s tem proti kakršni koli uspešni obrambi".

V izjavi stranke navajajo, da glede na to, da je v depeši zapisan pogovor sledil javni izpovedi poslanca SD-ja Antona Ropa o prisluškovanju predsedniku hrvaške vlade, je takšno sklepanje celo zelo logično. "Še bolj logičen pa je takšen sklep glede na dejstvo, da je ravno Pahor čez noč spremenil politiko do Hrvaške iz ostre blokade v pristanek na za Slovenijo škodljiv sporazum," izpostavljajo.

Javnost tej manipulaciji vse manj naseda, čeprav vsako Mladinino afero takoj pograbijo POP TV in TV SLO ter celotno dnevno časopisje.

Odziv stranke SDS

Po omenjeni depeši so se odnosi med Slovenijo in Hrvaško v zgolj dveh mesecih hitro izboljšali. Če je Sanader še junija primerjal nerešene probleme z vojno, sta kmalu Janša in Rupel že začela izražati "optimizem". Rupel je govoril o "hrvaških prijateljih", Janša o tem, da je mogoče najti rešitev.

Mladina