Mladi pričakujejo, da jih bodo ministrstva upoštevala pri oblikovanju ukrepov. Foto: BoBo
Mladi pričakujejo, da jih bodo ministrstva upoštevala pri oblikovanju ukrepov. Foto: BoBo

Predstavniki Mladinskega sveta Slovenije, Študentske organizacije Slovenije, sindikata Mladi plus in Mreža MaMa so na skupni novinarski konferenci opozorili, da se Slovenija po dvigu stopnje brezposelnosti mladih uvršča v sam vrh med državami EU-ja, saj je anketna brezposelnost mladih do 25. leta decembra 2012 znašala 26,7 odstotka.
Brezposelnost med mladimi je sicer najvišja v starostni skupini od 25 do 29 let, zato bi bil ob spremembi metodologije merjenja statistične brezposelnosti in ob vključitvi te skupine odstotek brezposelnosti mladih za Slovenijo še višji.
"S tem nastaja t. i. izgubljena generacija mladih, ki nimajo osnovnih možnosti za začetek samostojnega življenja," je izpostavila Dalia Cerovšek, predstavnica sindikata Mladi plus. Po njenih besedah zato v Sloveniji ne smemo težav z brezposelnostjo obravnavati le v ciljni skupini od 15 do 24 let, ampak moramo vključiti tudi mlade do 29. leta starosti in predvsem visoko izobražene.
Ni več veliko časa
Udeleženci so opozorili, da 10 milijonov evrov odobrenih sredstev EU-ja ne bo prineslo novih delovnih mest niti zmanjšanja brezposelnosti mladih. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa ima le do oktobra čas, da pripravi konkretne ukrepe za zmanjšanje brezposelnosti mladih. Ob tem pričakujejo, da jih bodo ustrezna ministrstva povabila k sooblikovanju ukrepov za mlade.
Mitja Urbanc, predsednik ŠOS-a, je poudaril, da so svojo strategijo zaposlovanja mladih pripravili in poslali na pristojno ministrstvo že leta 2008, a do danes strategija še ni sprejeta, niti niso narejeni konkretnejši koraki za njeno pripravo.

Predstavniki mladih so oblikovali tudi kampanjo Jamstvo za mlade, s katero želijo doseči hitrejše, uspešnejše in kakovostnejše osamosvajanje mladih, preprečiti dolgotrajno brezposelnost mladih ter njihovo socialno vključenost in uspešno uresničevanje dogovora o jamstvu za mlade v Sloveniji.