Kampanja Mladinskega sveta. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Kampanja Mladinskega sveta. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Po podatkih Eurostata se mladi v Sloveniji v svoje gospodinjstvo v povprečju odselijo pri dobrih 29 letih, kar je tri leta pozneje od evropskega povprečja. Na to močno vplivajo razmere na nepremičninskem trgu, je poročala TV Slovenija.

Sorodna novica Najemniška kriza: "Za polkletno stanovanje nas je bilo na ogled hkrati naročenih 20"

Na razmere je z akcijo Nimam kam opozoril Mladinski svet, ki je novinarsko konferenco priredil pod mostom. Navedel je podatke statističnega urada, da so se cene nepremičnin na ravni celotne države zvišale za 91 odstotkov (med letoma 2015 in 2022), cene rabljenih nepremičnin pa za 104 odstotke (med letoma 2015 in 2023), čemur pa rast dohodkov ni sledila.

"Če smo še pred kratkim govorili predvsem o stanovanjski problematiki večjih centrov, se je danes stanovanjska problematika preselila v skoraj vsa območja Slovenije," je na novinarski konferenci opozorila predstavnica mladinskega sveta Ines Korošec. Še najbolj so namreč narasle cene rabljenih stanovanj zunaj glavnega mesta – za 109 odstotkov, v Mariboru za 120 odstotkov. Na nekaterih območjih stanovanj ni, pa čeprav naj bi bilo še leta 2018 v Sloveniji kar 152.280 praznih stanovanj.

Med strankami nepremičninske agencije Stoja Trade je od dvajset do trideset odstotkov mladih, vendar se ti precej pogosteje kot za nakup odločajo za najem. A tudi ta je včasih mladim nedosegljiv. "Konkretne akvizicije oziroma nakupi stanovanj se dogajajo okoli 40. leta", je svoje izkušnje komentiral direktor Stoja Trade, Zoran Đukić.

Neizpolnjene obljube vlade Roberta Goloba

Mladinski svet pred drugo obletnico vlade Roberta Goloba pričakuje pojasnila, zakaj mladi že dve leti "brezupno čakajo" na izpolnitev predvolilnih obljub. "SD je obljubljal 10.000 neprofitnih stanovanj, Levica 30.000 javnih stanovanj v dveh mandatih, trenutni predsednik vlade Robert Golob pa je dodal, da bo zgrajenih 30.000 neprofitnih stanovanj v dveh mandatih in da to ni težava, če je le volja," je navedel generalni sekretar Mladinskega sveta Jaka Trilar.

Svet je opozoril na dejstvo, da naj bi bili mladi v letih 2024 in 2025 proračunska prioriteta, a to ni razvidno na nobenem od področij, ki se tičejo mladinske problematike. Ministra za finance Klemna Boštjančiča in predsednika vlade Roberta Goloba so zato pozvali, naj pojasnita, na katerih proračunskih postavkah naj bi se videlo, da so mladi proračunska prioriteta v tem obdobju, ter da se zavzameta za ureditev strukturnega financiranja bivanjske politike, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Ob tem so premierja še pozvali, da se, če želi pokazati, da mu mladi resnično nekaj pomenijo, sestane s predstavniki Mladinskega sveta Slovenije, da mu ta lahko predstavi svoje zahteve.