S predstavniki lokalnih skupnosti so v stikih, je poudaril Boštjan Šefic. Foto: BoBo
S predstavniki lokalnih skupnosti so v stikih, je poudaril Boštjan Šefic. Foto: BoBo
false
Mariborski župan Andrej Fištravec je dejal, da so jih obvestili, da "nekaj razmišljajo". Foto: BoBo

Na mariborski občini se jim namreč zdi, da lokacija in zelo dotrajan objekt samskega doma nista primerna za azilni dom. Pri nameščanju azilantov so sicer pripravljeni pomagati, a pod pogojem, da so seznanjeni z načrti države in da so usklajeni z lokalno skupnostjo, so še dejali na mariborski občini.

"S predstavniki lokalnih skupnosti imamo ves čas stike, tudi s posameznimi župani," je poudaril Boštjan Šefic, državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve (MNZ). A z mariborskim očitno bolj slabe, saj je Andrej Fištravec dejal, da je bil prejšnji teden pri njih gospod Šefic in jih seznanil, "da nekaj razmišljajo, kako in kaj razmišljajo, ne vemo".

Da so si z ministrstva za notranje zadeve ogledali samski dom na Studencih, nam je potrdil najemnik Albín Hauptman. Na občini in v mestni četrti se jim ta lokacija za azilni dom ne zdi primerna. "Jaz sem proti tej ideji, če ni razdelana. V tem trenutku ni razdelana, in sem proti," je dejal župan Fištravec.

Lokalna skupnost ni bila vključena
"Moti nas način pristopa k iskanju lokacije, da je vse skupaj potekalo v neki tajnosti brez vključitve mesta oz mestnih četrti," je dodal predstavnik Mestne četrti Studenci Željko Vogrin.

V samskem domu bi lahko v 32 sobah nastanili 64 ljudi. Trenutno pa v njej biva nekaj tujih delavcev. "Premajhen je. Tu imaš nekaj beguncev in ne narediš nič. Druga lokacija, kjer jih bo lahko več skupaj, tam imaš tudi pregled, kod hodijo, kaj delajo,« je na majhnost samskega doma opozorila Simona Gorjup, prebivalka Mestne četrti Studenci.

Premier Cerar je včeraj sicer za Večer dejal, da je ta lokacija ena od možnih, ni pa med prednostnimi. A v Mariboru si želijo več informacij, zato je župan notranjo ministrico prihodnji teden povabil na skupni sestanek z mestnimi svetniki. Ali bo prišla, ne vedo.

Iščejo za azilante primerne objekte
Iščejo za azilante primerne objekte