Izražanje osebnih mnenj v prostem času o temah, ki niso povezana s področjem dela, ki ga javni uslužbenec poklicno opravlja, ne more šteti kot kršitev kodeksa, menijo na MNZ-ju. Foto: Pixabay
Izražanje osebnih mnenj v prostem času o temah, ki niso povezana s področjem dela, ki ga javni uslužbenec poklicno opravlja, ne more šteti kot kršitev kodeksa, menijo na MNZ-ju. Foto: Pixabay

Na MNZ-ju so preučili sporno komunikacijo uslužbenca Boruta Jakopina, ki je tam pooblaščen za varstvo osebnih podatkov, ravnanje delavcev na centru za socialno delo (CSD) ob utopitvi 10-letnega dečka pa je pred dnevi na Twitterju pospremil z žaljivim zapisom.

Že v sredo so ocenili, da je bila konkretna objava njihovega uslužbenca skrajno neprimerna, od nje so se distancirali, danes pa so dodali, da so Jakopinovo ravnanje preučili širše, med drugim tudi z vidika kršitve kodeksa ravnanja javnih uslužbencev in delovnopravne zakonodaje javnih uslužbencev.

Menijo, da se sodelovanje v javnih razpravah (tudi na spletu) in izražanje osebnih mnenj v prostem času o temah, ki niso povezana s področjem dela, ki ga javni uslužbenec poklicno opravlja, ne more šteti kot kršitev kodeksa in biti razlog za uvedbo disciplinskega postopka zoper javnega uslužbenca.

Kot so dejali, so z zaposlenim opravili razgovor glede sporne objave na Twitterju, opozorili so ga na neprimerno, nespoštljivo, žaljivo in nedostojno komunikacijo ter pozvali, naj bo tudi v zasebni komunikaciji spoštljiv in naj upošteva dostojanstvo ter integriteto vsakega posameznika.

Ostri odzivi in pozivi k opravičilu

Na zapis pa so se veliko ostreje ostro odzvali v Socialni zbornici Slovenije, sindikatu in uradu varuha človekovih pravic, obsodili pa so ga tudi nekateri v politiki.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so denimo navedli, da obsojajo psihično, fizično in verbalno nasilje, da je takšna komunikacija neprimerna, da je na mestu tudi opravičilo zaposlenim v CSD-jih.

Na MNZ-ju pravijo, da Jakopin pri svojem delu ne razpolaga in ne dostopa do osebnih podatkov zaposlenih v CSD-jih. Foto: BoBo
Na MNZ-ju pravijo, da Jakopin pri svojem delu ne razpolaga in ne dostopa do osebnih podatkov zaposlenih v CSD-jih. Foto: BoBo

Socialna zbornica: "Žaljivi zapisi posegajo v integriteto zaposlenih na CSD-jih"

V socialni zbornici zahtevajo opravičilo in umik nedavnega zapisa uslužbenca na ministrstvu za notranje zadeve Boruta Jakopina na račun zaposlenih v centrih za socialno delo.

"Takšni žaljivi zapisi imajo noto diskreditacije in globoko posegajo v integriteto zaposlenih," je dejal generalni sekretar zbornice Vilko Kolbl.

Uslužbenec ministrstva za notranje zadeve (MNZ) Borut Jakopin, tam pooblaščen za varstvo osebnih podatkov, je pred dnevi ravnanje delavcev CSD-jev ob smrti desetletnega dečka, ki je pretekli teden utonil v reki Soči, pospremil z žaljivim zapisom. Zato v Socialni zbornici Slovenije, ki je osrednje strokovno združenje na področju socialnega varstva, zahtevajo takojšen umik spornega tvita in javno opravičilo Jakopina zaposlenim v CSD-jih.

Sorodna novica Nedopusten tvit uslužbenca notranjega ministrstva na račun delavcev CSD-ja

"Strokovni delavci v CSD-jih kljub že tako težki situaciji v procesu reorganizacije in kadrovski podhranjenosti veliko prispevajo k zmanjševanju stisk ranljivih skupin državljanov," je ob tem v zapisu opomnil Kolbl. "Svoje delo opravljajo z visoko stopnjo strokovnosti, odlikuje pa jih skrb za pomoč sočloveku. Ob svojem delu sledijo visokim etičnim in moralnim standardom ter empatiji za delo z ljudmi v stiski," je dodal.

Ogorčenje sindikata

Jakopinov tvit so ostro obsodili tudi v Sindikatu centrov za socialno delo Slovenije SINCE07 in varuha človekovih pravic Petra Svetino pozvali k obsodbi zapisa.

Prepričani so, da gre za kršenje ustavne pravice do osebnega dostojanstva in za sovražni govor, nedostojen kogar koli, še posebej pa visokega uslužbenca MNZ-ja.

Varuh pooblastil za posredovanje nima

Tudi Svetina je Jakopinov tvit označil za nesprejemljiv, skrbi ga nestrpna retorika v javnem diskurzu. Pri varuhu so v odzivu navedli, da se trudijo slediti komunikacijam na družbenih omrežjih, kjer pa se po njihovi oceni vse pogosteje pozablja na etiko javne besede.

"Videti je, da se tone v vedno hujše žaljivke, destruktivnost, nestrpnost in medsebojna obračunavanja, primanjkuje pa strpnosti do drugače mislečih, razumevanja in spoštovanja tudi njihovega osebnega dostojanstva," so navedli pri varuhu.

Institucija varuha glede na svoje pristojnosti in pooblastila možnosti za posredovanje v konkretnem primeru zapisa na Twitterju sicer nima. Kot so dodali, pa "slovenski pravni red tistim, ki se v tovrstnih primerih čutijo premočno prizadeti v svoji duševni integriteti, zagotavlja določene možnosti tako v okviru civilnega kot kazenskega pravnega varstva".

Vrstijo se kritike Jakopinovega tvita

Gorenak: Poobjava ne pomeni odobravanja zapisa

Zapis na Twitterju je sicer dodatno pozornost vzbudil tudi zato, ker ga je na svojem računu sprva poobjavil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade (KPV) Vinko Gorenak. Ta je pozneje svojo poobjavo umaknil, v odzivu pa je zatrdil, da poobjava spornega tvita ne pomeni odobravanja besed, ki jih je Jakopin zapisal.

"Predvsem sem upal, da ga bo javnost sprejela kot poziv k samooceni v primeru odvzema 'koroških dečkov' starim staršem in v mnogih drugih primerih, ko javnost spremlja ravnanja posameznih zaposlenih na CSD-jih, ki ravnajo izjemno uradniško, brez posebno velike empatije," je zapisal.

Gorenak je, kot je zapisal, svojim sledilcem torej prenesel Jakopinovo stališče do dela CSD-jev, že ob prvem novinarskem klicu, ki se je zgodil kakšno uro ali dve po poobjavi, pa je videl, da bo ta delitev napačno razumljena in zlorabljena, zato je poobjavo tudi umaknil.

Odzivi na sporen zapis uslužbenca notranjega ministrstva na Twitterju

Pričakovanje javnega opravičila

Obsodbi zapisa so se pridružili še v Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Kot so navedli v izjavi za javnost, nasprotujejo neprimerni objavi, saj je nedopustna in žaljiva do zaposlenih na CSD-jih, ki že tako delajo v težkih pogojih, ob pomanjkanju kadra in na robu zmogljivosti.

"Ostro obsojamo vsak poseg v osebno dostojanstvo posameznikov in skupin in v prihodnje pričakujemo vzdržanje od podobnih ravnanj in izražanju žaljivih, vulgarnih ali drugače neprimernih komentarjev vseh udeležencev javnega diskurza, javnih uslužbencev in političnih akterjev," so zapisali.

Tako od Jakopina kot od Gorenaka v sindikatu pričakujejo javno opravičilo in jasno obsodbo tovrstnih ravnanj.