Odločitev Sindikata policistov Slovenije, da znova imenuje stavkovni odbor, je legitimna odločitev sindikata, meni državna sekretarka na notranjem ministrstvu Melita Šinkovec. Foto: BoBo
Odločitev Sindikata policistov Slovenije, da znova imenuje stavkovni odbor, je legitimna odločitev sindikata, meni državna sekretarka na notranjem ministrstvu Melita Šinkovec. Foto: BoBo
Sorodna novica Poklukar komentiral revizijo izplačanih plač policistom - sindikata ogorčena

Na vladni strani so doslej realizirali vse točke stavkovnega sporazuma, razen ene, o kateri se s policijskima sindikatoma tedensko pogajajo, je zagotovila državna sekretarka na notranjem ministrstvu Melita Šinkovec. Kot je poudarila, so po podpisu sporazuma s sindikatoma konec lanskega leta takoj pristopili k izvajanju dogovorjenega in temu tudi v celoti sledijo. Po njenih besedah je le še ena zadeva ostala odprta, in sicer karierni sistem policistov.

V sindikatu policistov pa nasprotno ocenjujejo, da vlada krši stavkovni sporazum in se izogiba uresničevanju sprejetih zavez, socialni dialog pa da je na najnižji možni točki v zgodovini. Kaplja čez rob so bile po navedbah sindikata izjave notranjega ministra Boštjana Poklukarja o odrejeni reviziji zaradi previsokih januarskih izplačil policistom iz naslova projekta varovanja schengenske meje. Za omenjeni projekt so namreč v stavkovnem sporazumu predvideli 15 milijonov evrov, a se je zapletlo pri različnem razumevanju, ali so v ta znesek vključeni tudi stroški delodajalca. Vladna stran namreč vztraja, da so, sindikati menijo, da bi morali za te stroške zagotoviti dodatna sredstva.

Dodatno je vzdušje razgrelo dejstvo, da so bila februarja ob plači za januar policistom izplačana ta sredstva po principu, ki ga zagovarja sindikalna stran, v marcu za februarsko plačo pa po principu, ki ga zagovarja vladna stran. Minister je odredil revizijo, sindikat policistov pa je zmotilo, ker je, kot so zapisali, v svojih izjavah javno že napovedal njene rezultate.

Državna sekretarka je v izjavi, ki jo je podala po koncu današnjih pogajanj v javnem sektorju, ponovila, da se vlada vedno pogaja o celotnem znesku in mora predvideti celoten znesek javnofinančnih izdatkov. To je na centralnih pogajanjih, kamor so vabljeni vsi reprezentativni sindikati javnega sektorja, vključno z obema policijskima, tudi večkrat obrazložila. Kar pa zadeva revizijo, so po njenih besedah na ministrstvu ob prvih izplačilih ugotovili, da je prišlo do nekaterih napak. Revizija bo pogledala, kje je do napake prišlo oziroma kaj je bil razlog zanjo, je pojasnila.