V Zavarovalnici Triglav ocenjujejo, da je zaradi vremenskih nevšečnosti v zadnjih dneh nastalo približno 2000 škodnih primerov. Foto: BoBo
V Zavarovalnici Triglav ocenjujejo, da je zaradi vremenskih nevšečnosti v zadnjih dneh nastalo približno 2000 škodnih primerov. Foto: BoBo
Zaradi ujme vsaj dva milijona evrov škode

V Zavarovalnici Triglav bodo natančnejše ocene škode znane po ogledu terena v prihodnjih dneh. Na njem so ekipe cenilcev zavarovalnice, saj že potekajo prvi popisi škode. Podatkov drugih zavarovalnic še ni.

Ujme, ki so v zadnjih dneh pustošile po državi, so najbolj prizadele Gorenjsko, Štajersko, Primorsko in nekatera višje ležeča območja. Večina škode je nastala na objektih in osebnih vozilih.

Oškodovanci naj poslikajo škodo
Oškodovanci se lahko za pomoč pri prijavi škode obrnejo tudi na zavarovalnega zastopnika, na najbližje predstavništvo oz. zastopniško pisarno ali na sedež območne enote zavarovalnice. Pri prijavi škode naj zavarovanci poškodovane stvari navedejo čim natančneje in poslikajo nastalo škodo ter obvezno pripišejo telefonsko številko, svoj elektronski naslov in številko transakcijskega računa za nakazilo škode.

Manjše škode na nepremičninah in premičninah izplačujejo že v nekaj dneh po cenitvi, če se stranka z oceno strinja. V primeru večjih škod se ob cenitvah z zavarovanci dogovorijo za način sanacije in ponudijo izplačilo akontacije, pri škodah na vozilih pa se z zavarovanci ob cenitvi dogovorijo o načinu sanacije škode.

Cenilne ekipe najbolj dejavne na Gorenjskem, Štajerskem in Primorskem
V zavarovalnici Adriatic Slovenica po do sedaj zbranih prijavah škode, te je podalo več kot 350 njihovih zavarovancev, nastalo škodo ocenjujejo na nekje med 450.000 in pol milijona evrov.

Največ škode je burja povzročila na strešnih kritinah, nadstreških, poškodovane pa so tako stavbe z novejšimi kritinami kot tudi klasične masivne gradnje, poslovni objekti in pomožne stavbe. Ljudje so prijavljajo tudi škodo zaradi odtrganih žlebov, podrtih dimnikov, polomljenih polken, razbitih šip, padcev dreves in odlomljenih vej ter padajočih delov streh, ki so poškodovali avtomobile. Okrepljene cenilne ekipe škodo trenutno popisujejo na Gorenjskem, Štajerskem in Primorskem.

Zavarovalnica svojim zavarovancem ob tem svetuje, naj škodo fotografirajo, če je le mogoče, shranijo poškodovane predmete kot dokazilo, preprečijo, da bi se škoda po nepotrebnem povečevala ter počakajo na prihod cenilcev.

Zaradi ujme vsaj dva milijona evrov škode