Dragi Dedek Mraz, prosim za skodelico za čaj, piše Joško. Foto: MMC RTV SLO
Dragi Dedek Mraz, prosim za skodelico za čaj, piše Joško. Foto: MMC RTV SLO
Pisma otrok
Marijo bi razveselili že žvečilni gumiji. Foto: MMC RTV SLO
false
Služba za mamico in zdravje za očka, piše Karmen. Foto: MMC RTV SLO
false
Kaja bi si želela ogledati lutkovno predstavo. Foto: MMC RTV SLO

Želje, tako skromne in tako majhne, jasno kažejo, da se stisk družin zavedajo tudi otroci. Še bolj prizadenejo pisma, v katerih ni želja po tipičnih otroških novoletnih darilih, ampak želja po zdravju in zaposlitvi. "Kupi mi kakšno igrico, če pa nimaš dovolj denarja, pa si želim samo, da bi se moj očka pozdravil in bi mami dobila službo," tako Dedku Mrazu piše Karmen.

Da bi tudi ti otroci, ki imajo tudi čisto "vsakdanje" želje, v decembrskem času dobili darila, že četrto leto zapored skrbijo v projektu Trije zimski botri. In čeprav si, tako kot drugi otroci, želijo tudi igric, čokolade in igrač, so med njihovimi željami prepogosto tudi želje po toplih čevljih, toplih oblačilih, zdravju, službah za starše in varnem domačem okolju.

Kaj lahko naredijo le tri prostovoljke
Projekt so začele tri prostovoljke Alia, Ana in Vanja. Ideja je bila zelo preprosta. Zbrati pisemca trem dobrim možem otrok iz socialno ogroženih družin in poiskati prostovoljce in dobre ljudi, ki so pripravljeni tem otrokom priskrbeti darila, ki si jih želijo. Obrnile so se na Anito Ogulin iz Zveze prijateljev mladine Moste - Polje in na Jano Vidic, novinarko Vala 202 in projekt v okviru Botrstva Slovenije je stekel. Prvo leto so obdarile 500 otrok, drugo leto tisoč, lani pa že dva tisoč, so zapisale na spletni strani.

Tudi letos tako projekt poteka ob pomoči Zveze prijateljev mladine Moste - Polje, kamor priromajo pisemca, ki jih po vsej Sloveniji zberejo šole, vrtci, centri za socialno delo, humanitarne organizacije in lokalni prostovoljci. Ti potem tudi poskrbijo, da darilca priromajo v prave roke.

Kako pomagati?
Če torej želite osrečiti otroka iz socialno ogrožene družine, se prijavite na spletni strani projekta Trije zimski botri. Posredovali vam bodo tri pisemca, vi pa izberete pismo tistega otroka (ali tistih), katerega želje želite uresničiti. Dobili boste vse potrebne informacije, tudi o tem, kako oddati/poslati darilo, vanj pa lahko priložite tudi svoje sporočilo. Kot so povedale prostovoljke, so otroci namreč zelo veseli, če jih darovalec nagovori tudi v besedi. Rok za oddajo daril je 14. december.

Če želite sodelovati pri obdarovanju otrok iz socialno šibkih družin se lahko prijavite na tej povezavi.

Na Zvezi prijateljev mladine Moste - Polje so zapisali še:
V Sloveniji je več kot 50.000 otrok, ki živijo na pragu revščine. Vsak od njih ima sanje in želje in številni med njimi verjamejo, da jim bo kakšno skrito željo uresničil vsaj eden od dobrih zimskih mož. Veliko otrok je vse leto prikrajšanih, skrivajo svojo revščino in le nemo opazujejo, kakšne priložnosti imajo njihovi vrstniki. Tudi sami si želijo priložnosti in bi radi vsaj enkrat v letu pred sošolci in prijatelji pokazali svojo srečo.

To srečo jim lahko pomagate ustvariti z izpolnitvijo želja, ki jih zaupajo le dobrim zimskim botrom. Izpolnjujete več kot le novoletne želje, saj z darili polepšate njihove dni in v njihova življenjca vnašate upanje, s čimer jim uresničujete sanje.