Med uporabniki Roga in MOL-om je bilo leta 2016 odprtih več lastniških tožb Foto: BoBo
Med uporabniki Roga in MOL-om je bilo leta 2016 odprtih več lastniških tožb Foto: BoBo

Po požaru, ki je zajel prostore zapuščene tovarne Rog, so predstavniki mestnih oblasti poudarili, da ti prostori z vidika varnosti niso primerni za bivanje in organiziranje množičnih prireditev, a do konca sodnih postopkov predstavniki mestnih oblasti na to območje ne smejo vstopati. Leta 2016, ko so pri MOL-u začeli prenovo, so namreč uporabniki Roga dosegli sodno odredbo, ki MOL-u preprečuje motenje posesti uporabnikov. Medtem pa poteka več lastniških sodnih postopkov za to območje.

Mateja Demšič, vodja oddelka za kulturo pri Mestni občini Ljubljana, je poudarila, da so uporabniki Roga ob dogovoru z MOL-om poudarili, da ne bo več množičnih prireditev in da ne bo bivanja. "To, kar se je zgodilo, se ne bi smelo zgoditi in odgovornost je izključno na tistih, ki so v tem času bivali v tovarni Rog."

Uroš Grilc, ki ga je pred leti MOL zadolžil za sodelovanje z uporabniki Roga, je ob tem dejal, da so še v času, ko je aktivno sodeloval, ugotovili, da ti prostori niso varni za bivanje. "Veste pa, da MOL do konca sodnih postopkov, povezanih z lastništvom, nima vstopa v te prostore." Od leta 2016 poteka osem lastniških postopkov zoper uporabnike Tovarne Rog, od tega je, tako Grilc, sedem postopkov že pravnomočno rešenih v korist občine. Ko bo rešen tudi zadnji sodni postopek, bo občina lahko ukrepala, je še dodal Grilc.

V noči s sobote na nedeljo je zagorelo v tovarni Rog. Foto: BoBo
V noči s sobote na nedeljo je zagorelo v tovarni Rog. Foto: BoBo

Redarji: Ljudje se nenehno pritožujejo
Na pomanjkljivo varnost prostorov v tovarni Rog je opozoril tudi vodja mestnega redarstva Roman Fortuna, ki je dejal, da prejemajo številne pritožbe od bližnjih občanov zaradi hrupa in organiziranja prireditev. "Največkrat prihaja do kršitev javnega reda in miru." Fortuna je ob tem dejal, da pri teh kršitvah sodelujejo tudi s policijo. "Več pa tudi ne moremo storiti, saj od leta 2016 nimamo vstopa na to področje."

Janković: Ponujali smo jim 500 kvadratnih metrov
"Mi smo bili v postopku mediacije tudi tako daleč, da smo ponujali 500 kvadratnih metrov v uporabo uporabnikom tovarne Rog," je dejal ljubljanski župan Zoran Janković in dodal, da po njegovem mnenju nihče nima pravice uzurpirati si prostora. Janković je ob tem poudaril tudi notranja nesoglasja med uporabniki tovarne Rog, kjer naj bi nekateri uporabniki drugim uporabnikom prepovedali vstop na to območje.

Janković je poudaril, da so načrti za tovarno Rog že pripravljeni in bodo šli v prenovo oziroma rušenje prostorov zapuščene tovarne Rog, takoj ko bo pravnomočno zaključen še zadnji sodni postopek glede lastništva, ki jih ima MOL odprte zoper posestnike. Teh je po besedah predstavnikov MOL-a bilo odprtih osem, sedem pa se jih je že pravnomočno končalo v korist občine. Na vprašanje, ali so se z uporabniki Roga še pripravljeni pogovarjati, pa Janković odgovarja: "Ne!"

MOL: Rog ni varen

Blažič: Sodna odredba se ne nanaša na policijo
Predstavnik uporabnikov Roga Miha Blažič je poudaril, da se motenje posesti nanaša na opravljanje gradbenih del. Kar zadeva delovanje policije in organov, ki opravljajo naloge s področja varnosti, pa ta sodba nima vpliva, saj lahko opravljajo svoje delo. Obenem pa je dodal, da spor z občino ni na področju varnosti, temveč v samem objektu tovarne Rog. Težava je, da občina načrtuje obnovo netransparentno in ne upošteva okoliščin ter javnega interesa, zato si želi, da bi razprava potekala v ta smer. "Želeli bi si, da bi si z vsebinami, ki so zdaj tu, šli v dogovor z MOL-om, a to ni mogoče."

Blažič je poudaril, da zadeve na sodišču še niti približno niso končane, saj je po njegovih podatkih skupno odprtih devet postopkov, pri čemer se en še ni niti dobro začel. Blažič ob tem navaja, da je sam seznanjen z zaključkom štirih postopkov, a ti postopki ne vplivajo na druge uporabnike. "Ti posestniki ne morejo odgovarjati za preostale." Kar zadeva notranja nesoglasja v Rogu, ki jih je omenil Janković, pa Blažič odgovarja, da je treba "popraviti določeno škodo, ki je bila v preteklosti storjena, ne vem pa, s katerimi uporabniki se je Janković pogovarjal."

Zagorela peč na drva
Kot je znano, je v noči s sobote na nedeljo območje tovarne Rog zajel požar. Po neuradnih informacijah je zagorelo pri peči na drva v prostoru, v katerem je bil nemški državljan. Tega so po poročanju časnika Dnevnik zaradi vdihavanja dima tudi prepeljali v bolnišnico, ki pa jo je že zapustil.

Rog ni primeren za bivanje