Ministrstvo za okolje in prostor je najbolj revidirano ministrstvo, zato so pozivi k odstavitvi ministra Podobnika vedno glasnejši. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za okolje in prostor je najbolj revidirano ministrstvo, zato so pozivi k odstavitvi ministra Podobnika vedno glasnejši. Foto: MMC RTV SLO
MOP zavrača očitke

Računsko sodišče je ministrstvu izreklo negativno mnenje pri izvajanju zakona o vodah in mnenje s pridržkom za izvajanje dimnikarske službe. MOP poudarja, da sodišče ni upoštevalo marsikaterega njihovega pojasnila, saj so precej nepravilnosti že odpravili, nekaj pa jih še odpravljajo.

Po besedah državnega sekretarja Mitje Breclja je ministrstvo pripravilo in implementiralo 55 podzakonskih aktov s področja izvajanja zakona o vodah, na Agencijo za okolje pa so vložili veliko vlog za vodno dovoljenje.

Pri izvajanju dimnikarske službe in njenem nadzorovanju okoljsko ministrstvo pozitivnega mnenja ni pričakovalo, a je marsikatera ugotovljena nepravilnost že popravljena. Po njihovem mnenju je računsko sodišče revidiralo obdobje neposredno po uveljavitvi zakonodaje, zdaj pa tekoče delo dimnikarske službe poteka dobro.

LDS hoče Podobnikovo odstavitev
LDS zaradi revizijskih poročil poziva premierja Janeza Janšo, da nemudoma predlaga razrešitev ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika, saj takšne kršitve ne morejo ostati nekaznovane.

"Vprašanje je, ali za več kot 300 milijonov tolarjev preveč plačanih dajatev in na drugi strani za 417 milijonov tolarjev premalo plačnih dajatev pri obračunavanju vode, niso zadosten razlog, da bi predsednik vlade vendarle moral reagirati," pravijo v stranki.

Podobnik o načrtovanju za prihodnost
Minister za okolje Janez Podobnik pa je medtem sodeloval na letni konferenci Evropskega združenja arhitekturnih zbornic in govoril o načrtovanju za prihodnost. Nastopil je kot slovenski minister in kot predstavnik predsedujoče države EU-ju. Na konferenci je sodeloval tudi evropski komisar za okolje Siim Kallas.

A. S.

MOP zavrača očitke