Foto: BoBo
Foto: BoBo

Sporazum je bil podpisan 14. septembra in vključuje nakup 37 oklepnikov, 36 oborožitvenih postaj M153, dokumentacijo, specialno orodje, naprave za vzdrževanje in rezervne dele, tehnično podporo ter drugo pripadajočo opremo, so zapisali na spletni strani obrambnega ministrstva.

Nakup oklepnih vozil 4 x 4 je sicer predviden v resoluciji o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2025 in srednjeročnem obrambnem programu Slovenije 2018‒2023. Finančna sredstva zagotavlja zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021‒2026, ki ga je DZ sprejel lani, so spomnili na ministrstvu. Nakup vozil je vključen tudi v letni načrt izvajanja investicij v Slovenski vojski na podlagi omenjenega zakona, ki ga je vlada sprejela 24. junija.

V novelaciji investicijskega programa je za nabavo 99 oklepnikov predviden strošek 115 milijonov evrov oz. 137 milijonov evrov z DDV-jem v primeru celotne realizacije. V tem znesku so zajeti nabava vozil, vključno z oborožitvenim sistemom in opremo C4I, ki bo strošek obrambnega ministrstva, stroški usposabljanj, dokumentacije, orodja in opreme za vzdrževanje, rezervni deli za dve leti, bojni kompleti streliva ter tehnična in projektna podpora ameriške vlade.

38 vozil še čaka na uporabo

Portal Necenzurirano je v četrtek poročal, da je 38 lahkih oklepnih vozil oshkosh, ki jih je MORS nabavil pred tremi leti in so že prispela v Slovenijo, še vedno parkiranih v vojašnici.

Ker niso ustrezno opremljena, jih vojaki ne morejo uporabljati niti za osnovnejše naloge, kot je na primer patruljiranje na meji.

Pogodbo o nakupu vozil – investicija je bila skupno vredna nekaj manj kot 30 milijonov evrov ‒ je v času vlade Marjana Šarca podpisalo obrambno ministrstvo, ki ga je takrat vodil Karl Erjavec. Kljub drugačnim trditvam Erjavca so Američani vozila dobavili brez oborožitvenih postaj, orožja in komunikacijske opreme, vsa pa niso opravila niti tehničnega pregleda.

Portal Necenzurirano je tudi objavil izsledke zapisnika o kontroli kakovosti oklepnikov oshkosh in odkrite so bile številne pomanjkljivosti, od manjkajočih vijakov in matic, do poškodovanih žarometov in neustrezno delujočih zavornih sistemov.

"Dejstvo je, da so vsa dobavljena vozila nova in da so vse ugotovljene napake oziroma pomanjkljivosti, ki so nastale večinoma med transportom, večinoma že odpravljene, manjkajoče dele pa bo dobavila ameriška stran, vse v okviru garancije," so se v četrtek odzvali na MORS-u.

Oklepniki tudi v DZ-ju

V poslanski skupini Levice pa so že zahtevali sklic nujne seje odbora za obrambo, ponovno pa so se oglasili tudi danes, in sicer z zahtevo za sklic skupne nujne seje odbora za obrambo in komisije za nadzor javnih financ.

Ocenjujejo, da gre pri nakupih oklepnikov oshkosh za korupcijsko afero, kar da je dal slutiti že postopek nakupa, postopek plačila in rast cene.

Med drugim predlagajo, da odbor in komisija s sklepom ugotovita, da je bil nakup oklepnikov izveden netransparentno, neracionalno in na škodo javnih financ ter ministrstvo pozoveta, da ZDA nemudoma vrne vse dobavljene oklepnike, odstopi od sklenjenih pogodb in zahteva takojšnje vračilo plačila.