Slovenija je kupila 38 lahkih oklepnih štirikolesnikov. Foto: BoBo/Borut Živulović
Slovenija je kupila 38 lahkih oklepnih štirikolesnikov. Foto: BoBo/Borut Živulović

Za nakup omenjenih lahkih oklepnih štirikolesnikov ameriškega proizvajalca Oshkosh Defence in z oborožitvijo norveškega proizvajalca Kongsberg je Slovenija odštela 26,7 milijona evrov brez obračunanega davka na dodano vrednost. Preračunano bo tako vojska za eno vozilo odštela dobrih 857.000 evrov. Nakup je potekal po postopku vlada vladi, med vladama ZDA in Slovenijo, kar je po navedbah ministrstva za obrambo omogočilo hitrejši in preglednejši nakup opreme brez posrednikov in tveganj za korupcijo.

Štirikolesniki so samostojen oborožitveni sistem

Dogovor za nakup je bil sklenjen 12. novembra 2018. Kot poudarjajo v SV, omenjeni lahki oklepni štirikolesniki niso samo vozila, ampak pravzaprav samostojen oborožitveni sistem. Kdaj bo SV ta vozila začel aktivno uporabljati tako doma kot na misijah v tujini, še ni znano. Po dokončnem prevzemu vozil namreč sledi še ustrezno usposabljanje.

Današnje predstavitve novih lahkih oklepnih štirikolesnikov so se udeležili namestnik načelnika generalštaba SV, brigadir Robert Urbanč, obrambni minister Matej Tonin, odpravnica poslov na ameriškem veleposlaništvu v Sloveniji Susan Falatko, norveška veleposlanica v Sloveniji Trine Skymoen ter predstavniki podjetij Oshkosh Defense in Kongsberg.

Novi oklepniki 4x4 SV-ja

Brigadir Urbanč: Za SV nakup oklepnikov pomeni večjo povezljivost znotraj Nata

Brigadir Urbanč je v uvodu dejal, da se SV zdaj intenzivno pripravlja na prevzem vozil, ki po njegovih besedah zagotavljajo večjo zaščito in bistveno boljšo mobilnost ter tudi možnost delovanja v pogojih zmanjšane vidljivosti in imajo tudi ognjeno moč. Prav tako za SV pomenijo večjo povezljivost znotraj Nata.

"Gre za zelo potrebno pridobitev Slovenske vojske, ki bo pomembno prispevala k dvigu pripravljenosti za obrambo države in zavezništva. Le z modernimi oborožitvenimi sistemi bomo sposobni izvrševati poslanstvo v domovini in ostali kredibilni partner zavezništva," je še dejal namestnik načelnika generalštaba.

Obrambni minister je izrazil veselje, da je modernizacija opreme in oborožitve SV končno stekla, in ob tem napovedal še nadaljnje posodobitve v vrednosti 33,2 milijona evrov za izboljšanje vojaških logističnih zmogljivosti in vlaganj v infrastrukturo. Za letos bo SV poleg tega za investicije namenil 100 milijonov evrov.

Predstavitve novih lahkih oklepnih štirikolesnikov se je udeležil tudi obrambni minister Matej Tonin. Foto: BoBo/Borut Živulović
Predstavitve novih lahkih oklepnih štirikolesnikov se je udeležil tudi obrambni minister Matej Tonin. Foto: BoBo/Borut Živulović

Minister Tonin je prav tako izrazil željo, da bi transportno letalo Spartan že čez dobro leto dni "videli v slovenskih barvah". Napovedal je tudi nadgradnjo nekaterih helikopterjev in nakup dveh srednjih transportnih helikopterjev med letoma 2022 in 2025, tako da bo SV poleg vojaških nalog lahko opravljal tudi naloge po sistemu zaščite in reševanja.

"Slovenska vojska je tukaj za ljudi," je še dejal Tonin. Dodal je, da sta za razvoj SV ključni stabilno financiranje in pridobivanje novih kadrov, in ob tej priložnosti pozval mlade, naj se pridružijo vrstam SV. Ob tem je napovedal, da bo SV novo obliko prostovoljnega vojaškega roka začel že to poletje.

Odpravnica poslov na veleposlaništvu ZDA je v izjavi za medije dejala, da so novi lahki oklepni štirikolesniki mejnik v modernizaciji SV in pomemben nakup. Slovenija z njihovim nakupom po njenih besedah kaže tudi zavezanost, da izpolni cilje Nata na področju obrambnih izdatkov.

Kot je še dejala, je bila Slovenija prva znotraj Nata, ki je naročila omenjene štirikolesnike, njihov nakup pa je tudi neposredni prispevek Slovenije za povečanje varnosti v regiji. Sodelovanje na obrambnem področju med državama je ocenila kot zelo dobro.

Norveška veleposlanica je dejala, da je zelo ponosna, da je "danes tukaj", in da ceni sodelovanje s Slovenijo. Dodala je, da oborožitveno postajo na vozilih proizvaja norveško podjetje, ki že dve desetletji sodeluje s slovenskimi partnerji, sicer pa ima več kot 200 let izkušenj na področju inovacij in razvoja različne oborožitvene tehnologije.

Novi oklepniki 4x4 SV-ja
Levica: Notranja revizija nakupa naj bi pokazala vrsto nepravilnosti

Na nakup ameriških lahkih oklepnih štirikolesnikov z norveško oborožitvijo so se kritično odzvali v parlamentarni stranki Levica in poudarili, da gre pri nakupu predvsem "za sodelovanje v utrjevanju svetovne nadvlade" glavnih članic Nata ter sodelovanje Slovenske vojske "v državljanskih vojnah, v policijskih operacijah, kjer se branijo interesi centrov moči".
V Levici so tudi znova opozorili na po njihovem mnenju netransparenten način nakupa štirikolesnikov v času Toninovega predhodnika Karla Erjavca. Ob tem so še dodali, da je ministrstvo za obrambo izvedlo notranjo revizijo postopka nakupa, ki naj bi po navedbah Levice "menda pokazala vrsto nepravilnosti". Opozorili so tudi, da čeprav je parlamentarna komisija za nadzor javnih financ brez glasu proti izglasovala sklep, da naj Mors komisiji posreduje izsledke revizije, komisija teh do danes še ni videla.