Mramor namerava denar vračati obročno, ker je njegova plača v povprečju nižja od 3.000 evrov in ker ima tudi druge izdatke. Foto: BoBo
Mramor namerava denar vračati obročno, ker je njegova plača v povprečju nižja od 3.000 evrov in ker ima tudi druge izdatke. Foto: BoBo
Mramor: Z dodatki ni nič narobe

Minister za finance Dušan Mramor je pozive k odstopu, ker je prejemal dodatek za stalno pripravljenost, označil kot nekorektne. Koliko dodatka je dobil izplačanega, ne ve. Seznanjen je le s tem, koliko denarja mora vrniti za zadnjih 10 mesecev, in sicer okoli 3.700 evrov.

Denar namerava vračati obročno, to pa zato, ker je njegova plača v povprečju nižja od 3.000 evrov in ker ima tudi druge izdatke. Na vprašanje, ali bo vrnil ves dodatek, k čemur so ga v ponedeljek pozvali sindikati, pa je odgovoril: "Enako kot drugi se bom držal tistega, kar je določila inšpekcija."

Mramor je ponovil, da je kot dekan ekonomske fakultete izplačevanje dodatkov za pripravljenost odobril, ker je fakulteta iskala način, kako izplačati dodatno delo zaposlenim, opravljeno v sklopu prizadevanj, da se fakulteta uvrsti med najboljše ekonomske fakultete na svetu.

"Zaprosil sem pravno in kadrovsko službo za predlog, kakšno naj bi bilo plačilo, in oni so mi povedali, da je stalna pripravljenost primeren način. Takrat nisem imel nobenega razloga, da bi o tem dvomil," je dejal. V 80 odstotkih primerov je po njegovih besedah dodatek prejemalo strokovno-tehnično osebje, v 20 odstotkih pa profesorji, ki so bili hkrati člani vodstva. Pri tem je bilo delo tudi dejansko opravljeno, je zagotovil in dodal, da niti notranja revizija, ki jo je na fakulteti leta 2009 opravila univerza, ni opozorila, da bi bilo kaj narobe.

Pozivi k odstopu so nekorektni
V ponedeljek sta Mramorja in ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič k odstopu pozvala Visokošolski sindikat Slovenije in Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam. V torek se je oglasilo tudi več kot 100 zaposlenih na ljubljanski in mariborski univerzi in vodilne, ki so bili neposredno vpleteni v nepravilnosti, pozvalo, naj odstopijo. Mramor je danes vse pozive k odstopu označil kot nekorektne, saj da je zaposlenim le zagotovil plačilo za delo, ki so ga opravili.

Mramor: Z dodatki ni nič narobe