Mramor naj bi dodatek za stalno pripravljenost odredil tudi zaradi dodatnega dela ob doseganju cilja, da ekonomska fakulteta pride med odstotek najboljših fakultet. Foto: BoBo
Mramor naj bi dodatek za stalno pripravljenost odredil tudi zaradi dodatnega dela ob doseganju cilja, da ekonomska fakulteta pride med odstotek najboljših fakultet. Foto: BoBo

Dušanu Mramorju obtožnica očita zlorabo položaja pri tem, ko je ljubljanska ekonomska fakulteta sprejela pravilnik o stalni pripravljenosti zaposlenih na fakulteti, na tej podlagi pa je nato v letih od 2008 do 2013 izdal več sklepov, na podlagi katerih so več deset zaposlenim, tudi njemu, izplačevali od okoli 100 do 800 evrov bruto dodatka mesečno. Specializirano državno tožilstvo je prepričano, da Mramor za izdajo pravilnika ni imel pravne podlage, kot tudi da za izplačevanje niso obstajali dejanski, vsebinski razlogi. Prepričano je, da stalne pripravljenosti sploh niso izvajali, dodatek pa, da je služil le nezakonitemu poviševanju plač.

Mramor je po še enkrat predstavljeni obtožnici vse očitke zavrnil. Dejal je, da je potreba po izplačevanju dodatka obstajala, saj si je fakulteta zadala cilj, da se uvrsti med odstotek najboljših fakultet na svetu. Za to pa je bilo potrebno dodatno delo zaposlenih. S pripravo pravilnika je po navedbah ekonomske fakultete ta sledila mnenju vrhovne državne revizorke računskega sodišča, ki ga je naročila Univerza v Ljubljani. V mnenju je revizorka ugotovila, da izplačevanje dodatka zahteva interni akt. Na podlagi tega je fakulteta nato po Mramorjevih besedah sprejela pravilnik o stalni pripravljenosti, ki ga je tudi podpisal.

Dušan Mramor je mesto dekana ekonomske ljubljanske ekonomske fakultete zasedal od leta 2007 do 2013. Foto: BoBo
Dušan Mramor je mesto dekana ekonomske ljubljanske ekonomske fakultete zasedal od leta 2007 do 2013. Foto: BoBo

Prepričan je, da je bilo izplačevanje dodatka tudi ekonomsko upravičeno, saj je za delodajalca takšen način relativno poceni (cenejši od na primer plačevanja nadur), bolj prijazen pa je tudi do zaposlenega. Prepričan je tudi, da za izplačevanje dodatka niso potrebovali soglasja rektorja, kot je to prepričano tožilstvo. Nasploh se je vprašal, zakaj je izplačevanja dodatka sporno ravno za profesorje, ne pa na primer za zaposlene v preostalih delih javnega sektorja. Opozoril je, da je npr. ministrstvo za javno upravo takšen dodatek uvedlo leta 2015. Uvedlo ga je za 24 zaposlenih, od tega za 18 podsekretarjev in svetovalcev, je povedal. Poudaril je tudi, da je leta 2015 omenjeni dodatek prejemal vsak osmi javni uslužbenec oziroma 20.602 vseh (od tega le 244 na ljubljanski univerzi).

Krivdo zavrača tudi trenutna dekanja

Skupaj z Mramorjem so se na zatožni klopi Okrožnega sodišča v Ljubljani znašle še tri zdajšnje in nekdanje vodilne na ekonomski fakulteti – trenutna dekanja Metka Tekavčič ter nekdanji prodekanji Polona Domadenik in Mojca Indihar Štemberger. Enako kot Mramorju jim tožilstvo očita zlorabo položaja pri podpisovanju sklepov o stalni pripravljenosti, pri čemer vse tri vključno z Mramorjem krivde ne priznavajo. Vse tri bodo svoj zagovor predvidoma podale 21. februarja, takoj zatem, ko bo z njim končal Mramor. To mu namreč zaradi obsežnosti zagovora danes ni uspelo.

Sodnik Zvjezdan Radonjić, ki ga je skušala Tekavčiča še pred današnjim narokom izločiti, a ni bila uspešna, je danes povedal, da namerava zaslišati vse prejemnike dodatka, ki naj bi jih bilo okoli 60, kot tudi še nekaj drugih. Pomembno se mu zdi tudi razčistiti, ali je fakulteta dodatek izplačevala iz javnih sredstev ali iz svoje tržne dejavnosti. Tožilstvo obdolženim namreč očita zlorabo položaja pri ravnanju z javnimi sredstvi. Mramor je danes ponovil, da je šlo za izplačila iz neproračunskih sredstev in sredstev iz tržne dejavnosti.

Mramor zaradi izplačil dodatkov sedel na zatožno klop