Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predlog za izvolitev Marka Ilešiča za kandidata za sodnika na Sodišču EU-ja je v DZ posredoval predsednik republike Borut Pahor. Kot je na današnji seji mandatno-volilne komisije (MVK) dejala Nataša Kovač z urada predsednika republike, je Ilešič eden najuglednejših pravnih strokovnjakov, ugledni sodnik in večkratni predsednik senata tega sodišča. Ilešič je namreč na tem položaju že vse od vstopa Slovenije v EU leta 2004.

Ilešič je bil eden od sedmih kandidatov, predsednik pa se je zanj odločil "po presoji kandidatur, pridobljenih mnenjih in opravljenih posvetovanjih z vodji vseh poslanskih skupin državnega zbora". Postopek imenovanja kandidata za eno mesto na Sodišču EU-ja traja že skoraj eno leto. Razpis za položaj je bil objavljen 26. junija lani.

Kandidat se je pred dnevi v predsedniški palači tudi predstavil javnosti. Kot je dejal, je ponosen na doslej opravljeno delo, ki ga želi nadaljevati. Poudaril je tako pomembnost sodišča za pravni sistem kot njegovo kulturno in civilizacijsko funkcijo.

Člani MVK-ja so sklep, da je predlog predsednika republike ustrezen in da DZ-ju predlagajo izvolitev kandidata, izglasovali z desetimi glasovi za in brez glasu proti. Svoje odločitve sicer v poslanskih skupinah, razen v SD-ju, v katerem so mu napovedali podporo, niso obrazložili.

Sledilo bo odločanje na plenarni seji DZ-ja prihodnji teden, ko bo moral Ilešič na tajnem glasovanju prejeti podporo večine vseh poslancev, torej najmanj 46 glasov.