Agencijo RS za varnost prometa je do imenovanja Velova kot vršilec dolžnosti direktorja vodil Franc Pojbič, ki je v torek sporočil, da izstopa iz stranke SDS in iz vseh njenih delovnih teles. Foto: MMC RTV SLO
Agencijo RS za varnost prometa je do imenovanja Velova kot vršilec dolžnosti direktorja vodil Franc Pojbič, ki je v torek sporočil, da izstopa iz stranke SDS in iz vseh njenih delovnih teles. Foto: MMC RTV SLO

Velova je vlada imenovala do imenovanja novega direktorja, vendar največ za šest mesecev. Po srednji šoli, kjer je pridobil naziv prometni tehnik, je študij nadaljeval na Visoki upravni šoli. Šolanje je nadaljeval na fakulteti za družbene vede in nato na fakulteti za podiplomske državne in evropske študije, kjer je magistriral.

Velov ima po navedbah urada vlade za komuniciranje dolgoletne izkušnje na področju prometne varnosti. Že kot študent je opravljal delo učitelja vožnje in predavatelja cestnoprometnih predpisov. Zaposlil se je kot vodja poslovne enote v podjetju, ki je pripravljalo dovoljenja za izredne prevoze za Direkcijo za ceste RS. Pozneje je svojo poklicno pot nadaljeval kot učitelj vožnje, predavatelj na področju varnosti v cestnem prometu, vodja šole vožnje in kot direktor v zasebnem podjetju.

Medtem je opravljal različne funkcije, med drugim je bil v letih od 2001 do 2003 član oz. predsednik nadzornega senata Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, v mandatu 2006-2010 pa podžupan Mestne občine Kranj.

Pojbič opozarja na nezakonite sklepe sveta agencije
Na imenovanje Velova se je odzval tudi Pojbič, ki mu je sicer v sredo potekel šestmesečni mandat vršilca dolžnosti generalnega direktorja Agencije za varnost, tako da je odločitev vlade pričakoval. Vendar pa opozarja, da so bili sklepi, ki jih je sprejel svet agencije, nezakoniti.

Kot navaja, bi morala biti seja sveta po poslovniku sklicana vsaj pet dni pred sejo in ne isti dan. Po njegovih navedbah je vprašljiv tudi podpis pod sklicem, saj da ni bil čitljiv in se sploh ni vedelo, kdo ga je podpisal. Prav tako je vlado na seji zastopal Bojan Žlender, ki pa po Pojbičevih navedbah o tem ni izkazal nobenega pooblastila. Pojbič poudarja, da Velov na seji sveta sploh ni bil prisoten niti ni predstavil programa vodenja, kot vodja ene izmed šol vožnje pa bi lahko bil tudi v konfliktu interesov.

Zahteval bo objektivno odgovornost Omerzela in Žlendra
Po njegovem mnenju je nezakonit tudi sklep sveta agencije, s katerim so ustavili postopek imenovanja Pojbiča za direktorja agencije. Kot navaja Pojbič, ga je prejšnji svet predlagal vladi v imenovanje.

Vzrok za takšno ravnanje sveta Pojbič vidi v tem, da je "načel razna omrežja, vrtičke, ki so dokazano skorumpirani in so izvajali kazniva dejanja". Agencijo namreč po njegovih navedbah bremeni nekaj tisoč kaznivih dejanj, kar kaže tudi policijsko poročilo in inšpekcijski nadzor Davčnega uprave RS. Dokumentacijo namerava predstaviti v petek na novinarski konferenci.

Zaradi takšnih postopkov imenovanja bo zahteval "objektivno odgovornost ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela in Bojana Žlendra".