Evgen Bavčar. Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona
Evgen Bavčar. Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona
Sorodna novica Umrl je Boris Pahor

Slavnostni govornik, francosko-slovenski filozof, fotograf in aktivist Evgen Bavčar, je svoj govor posvetil letos umrlemu pisatelju Borisu Pahorju, ki si je v svojih delih nenehno težil k miru. "Želel bi pa, da bi Slovenija kljub vsemu ostala oaza miru, tako kot si jo je zamislil Boris Pahor," je izjavil. Spomnil je na Pahorjevo hrepenenje po miru. Hrepenenje, je povedal Bavčar, je tudi sporočilo kraške narave, kjer kapljice vode vztrajajo stoletja, da oblikujejo kapnike. "Ob prazniku miru vam želim, da vas bi spremljal. Čeprav sem sam osebno nekoliko skeptičen. Kot pravi neki avtor, je bilo v zgodovini od leta 1500 pred našim štetjem do 1860 sklenjenih 8000 mirovnih sporazumov, ki so v povprečju veljali nekako dve leti," je izjavil.

"Mir ni samoumeven. To energijo, željo po miru je treba prenesti naokoli. Tako kot ko je Kras zgorel in zdaj vse ponovno vznika, lahko vse skupaj premagamo z dobro voljo, in kot je Boris Pahor povedal, z ljubeznijo se da marsikaj," pa je dejal eden izmed udeležencev.

Vseslovensko zborovanje za mir

Dogajanje na Cerju se je sicer začelo že v sredo z mednarodnim omizjem Simboli meje, je poročal STA. Nadaljevalo se je v petek, ko je bila tako kot v preteklih letih namenjeno mladim. Gimnazija Nova Gorica je pripravila mednarodno srečanje Unesco šol, ki se ga je udeležilo približno 500 mladih iz vse Slovenije, z njimi pa sta se družila češki in poljski veleposlanik v Sloveniji.

Dogajanje se končuje v torek, ko v novogoriškem gledališču pripravljajo prireditev ob 95. obletnici ustanovitve protifašistične organizacije TIGR, katere organizator je Društvo za negovanje rodoljubne tradicije TIGR.