SŽ-ju je doslej uspelo kupiti 52 novih vlakovnih garnitur, te dni pa se končuje razpis za novih 20, tako da bo imel SŽ že do konca leta 2024 72 novih garnitur. Foto: BoBo
SŽ-ju je doslej uspelo kupiti 52 novih vlakovnih garnitur, te dni pa se končuje razpis za novih 20, tako da bo imel SŽ že do konca leta 2024 72 novih garnitur. Foto: BoBo

Teden mobilnosti letos v ospredje postavlja pomen dobro povezanih skupnosti za dvig kakovosti bivanja. V njem je sodelovala več kot polovica slovenskih občin, ki so z različnimi dogodki in programi skušale trajnostno mobilnost približati tako mlajšim kot starejšim organizacijam. Pripravili so vse od kolesarskih izletov, vodenih pešogledov, predstavitev lokalnih športnih in drugih društev ter delavnic varne uporabe skirojev, vrtci in šole so najmlajše spodbujali k hoji z igrami, nekatere učence sta do šole pospremila Pešbus in Bicivlak.

Številne dejavnosti so pripravili tudi v prestolnici, kjer je na dan brez avtomobila mogoče brezplačno uporabljati avtobuse Ljubljanskega potniškega prometa in parkirati na parkiriščih P+R v upravljanju javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice. V središču mesta so predstavili avtobus na vodik, ki že testno vozi po Ljubljani. Za motorni promet so zaprte tudi nekatere ulice in ceste. Cestne zapore zaradi dneva brez avtomobila so tudi v Celju.

V prestolnici so predstavili avtobus na vodik. Foto: BoBo
V prestolnici so predstavili avtobus na vodik. Foto: BoBo

Brezplačen je tudi železniški potniški promet. Infrastrukturni minister Bojan Kumer je pred dnevi ob napovedi akcije poudaril: "Vse vabim k uporabi vlakov, pa ne samo v četrtek, ampak celo leto." Državna sekretarka na infrastrukturnem ministrstvu Alenka Bratušek pa je dodala, da želijo na ta način ljudi prepričati in jim pokazati, da se z uporabo javnega prevoza da priti skozi dan, skozi vse obveznosti, ki jih imamo.

Kumer sicer v Sloveniji opaža pozitiven trend, saj število kilometrov, ki jih opravimo na trajnostni način, narašča, na drugi strani pa se zmanjšuje število kilometrov z vozili na fosilna goriva.

Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je ob napovedi brezplačnega železniškega prevoza poudaril, da je trajnostna mobilnost povezana s kakovostjo. "To je tista stvar, ki je osnova, da lahko potnike še v večjem številu privabimo na javni potniški promet, posledično tudi na železnice," je dejal in pojasnil, da je SŽ-ju doslej uspelo kupiti 52 novih vlakovnih garnitur, te dni pa se končuje razpis za novih 20, tako da bo imel SŽ že do konca leta 2024 72 novih garnitur. "To je eden izmed korakov, ki bistveno vpliva na to, da bo javni prevoz udobnejši, prijetnejši," je ocenil.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prav tako je pozdravil ukrepe države, da bo javni potniški promet tudi ekonomičen. "Cene vozovnic se nižajo, določene skupine imajo tudi brezplačen javni prevoz," je spomnil. Hkrati je pozdravil tudi naložbe, ki bodo znatno prispevale k boljši kakovosti potniškega prometa. "Glede na to, da se večina naložb začne v kratkem, verjetno se že prihodnje leto začne graditi tudi novo glavno postajališče v Ljubljani, je to zagotovilo, da bo javni potniški promet v Sloveniji naredil še večjo stopnico in bo dohitel tudi tiste države, s katerimi se hočemo primerjati, kot so Avstrija, Švica in Nemčija," je sklenil Mes.

Kumer je dodal, da namerava država od leta 2014 do konca naslednjega leta sofinancirati oz. financirati več kot 100 projektov trajnostne mobilnosti v znesku več kot 250 milijonov evrov, kar pomeni 12,5 evra na prebivalca letno.

Dan brez avtomobila