Foto: Nataša Pirc Musar/Facebook
Foto: Nataša Pirc Musar/Facebook

Pri spominskem hramu na Javorovici pri Šentjerneju je potekala vsakoletna spominska slovesnost, s katero so se poklonili pred osemdesetimi leti padlim borcem IV. bataljona Cankarjeve brigade.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v nagovoru dejala, da mora biti to mesto večni opomin o nesprejemljivosti vojnih grozot in nacističnega nasilja. Opozorila je na opustošenje, ki ga povzročajo vojne, in trajne posledice, s katerimi se spoprijemajo ljudje in svojci umrlih. Poudarila je, da morata človeško življenje in svoboda, brez izjeme, vedno ostati spoštovana in neprecenljiva, saj sta temelj sobivanja in človečnosti, so sporočili iz urada predsednice.

Ob tem je pozvala k spoštovanju in ohranjanju kulture spominjanja, še posebej med mladimi. Meni, da je izredno pomembno ohranjati pomen narodnoosvobodilnega boja ter spomin na gorje fašizma in nacizma. Hkrati pa se moramo soočiti tudi s temnimi poglavji svoje zgodovine. "Sposobni moramo biti sodelovati, odpuščati in poskrbeti, da se vojno gorje nikoli več ne ponovi. Dostojno pokopati tudi žrtve povojnih pobojev in ob tem seveda ne dopustiti spreminjanja zgodovinskih dejstev," je dejala.

Organizatorji, Združenje borcev za vrednote NOB-ja Šentjernej in Občina Šentjernej, so na slovesnost povabili preživele borce, svojce padlih in druge, ki ohranjajo vrednote NOB-ja. Prisotni so bili tudi 1. spominski dolenjski partizanski bataljon s trajno onesposobljenim orožjem, so sporočili.

Na Javorovici so po zgodovinskih podatkih nemški vojaki in domobranci 16. marca 1944 napadli in pobili večino bork in borcev četrtega bataljona Cankarjeve brigade. 113 partizanov je padlo, 16 se jih je rešilo. Letos tako od dogodka mineva 80 let.