Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO

Začetek vojne v Ukrajini je pretresel ves svet in brezkompromisno posegel v življenja milijonov ljudi. Vsako vojno spremlja nepopisna humanitarna kriza, ki jo lahko omilita le medčloveška solidarnost in darežljivost. Ob tem je RTV Slovenija v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije in Slovensko karitas pripravila dobrodelni koncert Stopimo skupaj za Ukrajino, s katerim se je zbirala pomoč za begunce iz te države.

Zbiranje sredstev za pomoč

Telefonski klici za zbiranje sredstev nista več dosegljivi.

Ves čas pa je mogoče darovati prek sporočil SMS:
UKRAJINA5 na 1919 in darovali boste 5 EUR*
UKRAJINA10 na 1919 in darovali boste 10 EUR*

*Darujejo lahko uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2

Dobrodelni koncert s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in gosti je bilo mogoče v neposrednem prenosu spremljati na TV SLO 1, prvem programu Radia Slovenija, Radiu Koper, Radiu Maribor in na spletnem portalu MMC RTV Slovenija. Koncert sta povezovala priljubljena voditelja Bernarda Žarn in Igor E. Bergant. V klicnem centru pa so klice sprejemali številni znani obrazi z RTV Slovenija. Tam je program povezoval Rok Kužel.

Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija so se v studiu 1 Televizije Slovenija pridružila številna znana glasbena imena, med drugimi Eva Beus in Miha Koretič, Zvezdana Novakovič, Čaralice in Danijel Bogataj, Ansambel Saša Avsenika, Ditka, Omar Naber, Nuša Derenda in Anže Šuštar, Slavko Ivančič, Adi Smolar, Nina Pušlar, Vlado Kreslin, Anja Pavlin, Lamai, Bort Ross ...

Program sta povezovala Bernarda Žarn in Igor E. Bergant. Foto: RTV Slovenija/Adrian Pregelj
Program sta povezovala Bernarda Žarn in Igor E. Bergant. Foto: RTV Slovenija/Adrian Pregelj
QR-koda za donacijo sredstev prek Slovenskega karitasa. Foto: MMC RTV SLO
QR-koda za donacijo sredstev prek Slovenskega karitasa. Foto: MMC RTV SLO

Slovenci že večkrat dokazali, da znajo stopiti skupaj in priskočiti na pomoč

V oddajo so se oglašali naši dopisniki iz Ukrajine in njenih obmejnih držav, kamor se je že zateklo na tisoče beguncev. Priča smo bili zgodbam o obupu in upanju, strahu in neizmerni srčnosti ter solidarnosti, h kateri so pripomogli tudi gledalci, poslušalci in uporabniki RTV Slovenija s prostovoljnimi prispevki.

Dogodka se je udeležil tudi ukrajinski veleposlanik Mihajlo Brodovič, ki je dogajanje v Ukrajini označil za "vojni zločin", Sloveniji pa se je zahvalil, da je kljub svoji majhnosti v prvi vrsti pri pomoči Ukrajini.

Sprejemanje klicev. Foto: RTV Slovenija/Adrian Pregelj
Sprejemanje klicev. Foto: RTV Slovenija/Adrian Pregelj

Spremljanje dogajanja v Ukrajini in na njenih mejah

RTV Slovenija si kot javni medijski servis prizadeva, da bi slovensko javnost celovito in ažurno obveščala o razmerah v Ukrajini in ob njenih mejah. Javnost obveščamo tako v rednem programu kot tudi v izrednih oddajah. Solidarnost s prebivalci Ukrajine pa bomo pokazali tudi s predvajanjem ukrajinskega javnega radia na naših spletnih straneh, ki bo Ukrajincem v Sloveniji prinesel vsaj kanček doma.

QR-koda za donacijo sredstev prek Rdečega križa Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
QR-koda za donacijo sredstev prek Rdečega križa Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je ob pripravi dogodka zapisal, da smo prebivalci Slovenije že mnogokrat dokazali, da znamo prepoznati prijatelja v stiski in mu tudi pomagati. "Želja po solidarnosti in nesebični pomoči žrtvam ukrajinske vojne je velika, zato smo se na RTV Slovenija odločili za organizacijo dobrodelnega koncerta Stopimo skupaj za Ukrajino. Upamo, da bomo v odlični družbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in slovenskih glasbenikov zbrali čim več sredstev in tako pomagali ljudem, ki morajo v skrbi za lastno življenje iskati zatočišče tudi v naši državi. Vsem, ki boste prispevali po svojih najboljših močeh, se že vnaprej iskreno zahvaljujemo," je sporočil.

Darovanje preko Karitasa in Rdečega križa

KARITAS
SLOVENSKA KARITAS, Kristanova ulica 11000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Namen: SKUPAJ ZA UKRAJINO
Sklic: SI00 875
Koda namena: CHAR
BIC banke: LJBASI2X

Več o zbiranju pomoči preko Karitasa lahko dobite tukaj.

RDEČI KRIŽ SLOVENIJE
RDEČI KRIŽ SLOVENIJE, Mirje 19, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0310 0111 1122 296
SKLIC: SI00 96889
BIC BANKE: SKBASI2X
KODA NAMENA: CHAR


Več o zbiranju pomoči preko Rdečega križa Slovenije lahko dobite tukaj.

Stopimo skupaj za Ukrajino, dobrodelni koncert za pomoč beguncem iz Ukrajine