Po doslej zbranih podatkih so najhujše razmere v Zgornji Mežiški dolini, kjer je zapadlo največ snega. Tako so bile razmere videti včeraj zvečer na območju Črne na Koroškem. Foto: PGD Črna na Koroškem
Po doslej zbranih podatkih so najhujše razmere v Zgornji Mežiški dolini, kjer je zapadlo največ snega. Tako so bile razmere videti včeraj zvečer na območju Črne na Koroškem. Foto: PGD Črna na Koroškem

Po podatkih republiškega centra za obveščanje so imeli zaradi novozapadlega snega gasilci polne roke dela z odstranjevanjem podrtih dreves na območju občin Bohinj, Kranjska Gora, Črna na Koroškem, Gorenja vas – Poljane, Mežica, Podvelka, Prevalje, Ravne na Koroškem, Zreče in Žirovnica.

Najhuje v Zgornji Mežiški dolini

"Napovedi vremenoslovcev so se na žalost uresničile. V višje ležečih predelih Koroške je zapadlo veliko mokrega snega, ki povzroča lomljenje dreves, predvsem listavcev. Veliko cest je zaradi podrtih dreves neprevoznih in neprehodnih," je za STA pojasnil vodja slovenjgraške območne enote Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) Branko Gradišnik.

Sodelavci ZGS-ja po krajevnih enotah že zbirajo informacije o posledicah, bodo pa terenski delavci s pregledovanjem gozdov in natančnejšim ocenjevanjem škode začeli, ko bodo to dopuščale razmere. Po doslej zbranih podatkih so najhujše razmere v Zgornji Mežiški dolini, kjer je zapadlo največ snega. Ob tem je Gradišnik opozoril, da je v trenutnih razmerah zaradi lomljenja drevja gibanje v gozdovih nevarno.

Po podatkih republiškega centra za obveščanje se je na območju občine Črna na Koroškem na regionalno in lokalne ceste podrlo več dreves, ki so ovirala promet. Eno drevo je padlo na osebno vozilo, vendar nihče ni bil poškodovan.

Podrlo se je tudi več električnih drogov, zato je del območja bil brez električne energije. Posredovali so gasilci in dežurni delavci Elektra Celje, ki so do 17. ure težave odpravili. Celotno območje ima zdaj nemoteno oskrbo z elektriko, so sporočili iz družbe.

Več dreves se je podrlo tudi na območju občin Prevalje, Ravne na Koroškem, Podvelka in Ribnica na Pohorju. Na območju Prevalj je na Nicini na lokalno cesto zdrsnil zemeljski plaz v velikosti okoli 80 kvadratnih metrov. Gasilci so ga prekrili s folijo in kraj zavarovali, navaja center za obveščanje.

Zaradi sneženja imajo težave tudi na Gorenjskem. Po podatkih centra za obveščanje se je v nedeljo na območju občine Bohinj zaradi sneženja podrlo več dreves, ki so ovirala promet in zaprla nekaj lokalnih cest. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta za ves promet, zimska oprema pa je obvezna na cestah Jereka - Pokljuka in Krnica - Mrzli studenec - Rudno polje ter na prelazih Predel, Korensko sedlo, Ljubelj in Jezerski vrh, navaja Prometnoinformacijski center za državne ceste.

Sneg, ki ga je v višjih legah zapadlo do 30 centimetrov, je na Koroškem tudi v državnih gozdovih povzročil nemalo težav, je sporočila družba Slovenski državni gozdovi. Tri gozdarske ekipe se danes na območju občine Črna pomagale pri odpiranju cestnih povezav, saj je snegolom podrl drevesa na cesto in onemogočil dostop do delovišč. Nekaj dela jim je na območju Pece ostalo tudi za torek, je prek družbenega omrežja Facebook še sporočila družba Slovenski državni gozdovi.

Na Koroškem toliko snega oktobra ne pomnijo

Meteorna zalivala prostore, podvoze in cestišča

Številne nevšečnosti pa je prebivalcem občin Brezovica, Celje, Domžale, Dravograd, Hrastnik, Ivančna Gorica, Kočevje, Laško, Lenart, Ljubljana, Postojna, Prevalje Radeče, Slovenske Konjice, Šentilj, Škofljica, Tržič, Vodice, Vrhnika, Zagorje ob Savi, Zreče in Žalec povzročalo tudi obilno deževje. Meteorna voda je v večini primerov zalila prostore, poplavljala podvoze in cestišča. Na terenu je posredovalo kar 33 gasilskih enot, od tega tri poklicne enote. Tudi preko noči so odpravljali posledice poplav.

Razlivanje Krke in Ljubljanice

Vodnatost rek po Sloveniji je velika. Razlivajo se reke Ljubljanica, Krka s pritoki ter posamezne manjše rek v južnem in vzhodnem delu države. Reki Krka in Kolpa še naraščata, drugod pa reke že povečini upadajo, navaja Agencija RS za okolje v hidrološkem poročilu.

Reka Krka bo sredi dneva poplavljala na območjih vsakoletnih poplav v srednjem toku, zvečer in ponoči pa tudi v spodnjem toku. V Podbočju bo zvečer dosegla največji pretok okoli 280 kubičnih metrov na sekundo.

Naraščanje Ljubljanice na Barju se bo danes dopoldne ustalilo, reka Kolpa se lahko razlije na izpostavljenih območjih, pretok Drave na meji z Avstrijo bo danes ustaljen. V torek in sredo se bo vodnatost rek povsod zmanjševala. Vse več rek v zahodni in severni Sloveniji bo doseglo srednje pretoke.

Težave zaradi snega na območju Dravograda, Črne na Koroškem in v Mežici
Sneg, veter in dež povzročili težave