Mejni prehod Dragonja. Foto: BoBo
Mejni prehod Dragonja. Foto: BoBo

Hrvaška je za zdaj edina država, iz katere je mogoč vstop v Slovenijo brez omejitev. Na Hrvaško pa je vstop mogoč, ko gre za poslovni ali drug gospodarski interes, tudi turistični, ali za neodložljive osebne razloge. Potniki morajo za to pokazati ustrezno dokumentacijo.

Kdaj se bo hrvaška meja odprla za vse slovenske državljane, sicer tudi po petkovem srečanju zunanjih ministrov obeh držav Anžeta Logarja in Gordana Grlića Radmana ni jasno. Ministra sta se sicer zavzela za lažji prehod meje med državama.

Slovenska policija poostrila nadzor zaradi nezakonitih prehodov Italijanov

Slovenska policija je ta konec tedna povečala nadzor na zeleni meji z Italijo, kot so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite, je v Furlaniji – Julijski krajini še vedno veliko primerov okužb z novim koronavirusom, Italijani pa so pretekli konec tedna prestopali mejo v nasprotju z odredbami.

Italijanski državljani prehajajo prepustno mejo predvsem zaradi športnorekreativnih dejavnosti. V občinah Hrpelje-Kozina, Sežana in Komen je obmejno območje prepredeno s številnimi potmi, ki so jih nekoč uporabljali predvsem kmetovalci, ki imajo tam svoje kmetijske površine. Številni izmed njih še danes obdelujejo zemljo na obeh straneh državne meje.

Italijanski državljani sicer lahko ob utemeljenih razlogih prehajajo državno mejo na nadzornih točkah, ki so postavljene na nekaterih nekdanjih mednarodnih mejnih prehodih, med katerimi je tudi Krvavi Potok. Dopoldne je bilo na tej nadzorni točki nekaj prometa v obe smeri. "Na območju naletimo predvsem na pohodnike, sprehajalce, tekače in kolesarje, ki nedovoljeno prestopajo državno mejo z italijanske strani. Če jih kdo ustavi, se po navadi izgovarjajo, da niso vedeli za prepoved," je povedal poveljnik Civilne zaščite Občine Hrpelje-Kozina Robert Kastelic.