Foto: BoBo
Foto: BoBo

14. julija poteče mandat sodnici ustavnega sodišča Dunji Jadek Pensa. Predsednik republike je zato 14. februarja objavil poziv k zbiranju predlogov mogočih kandidatov za njenega naslednika, na katerega je bilo mogoče prijave oddati do srede.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da predsednik republike lahko izbere kandidata izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa državnemu zboru predlaga tudi druge kandidate.

Pahor se bo po opravljenih pogovorih kot običajno o predlogu mogočega kandidata posvetoval z vodji poslanskih skupin v državnem zboru. Pri tem se bo potrudil za oblikovanje potrebne podpore kandidatu, ki bo ustrezal visokim strokovnim merilom za opravljanje te funkcije, odločitev o kandidatu pa bo sprejel v času, ki bo omogočal izvolitev pred pretekom mandata zdajšnji ustavni sodnici, so sporočili. Še pred glasovanjem v državnem zboru je sicer predvidena tudi javna predstavitev predlaganega kandidata.

V uradu predsednika republike so spomnili še, da je Pahor do zdaj državnemu zboru predlagal osem kandidatk in kandidatov za ustavnega sodnika, v vseh primerih pa so bili kandidati izvoljeni s prepričljivo večino.