Na Kosovu je trenutno 11 slovenskih vojakov okuženih, še 36 jih je v karanteni. Foto: BoBo/Bobo
Na Kosovu je trenutno 11 slovenskih vojakov okuženih, še 36 jih je v karanteni. Foto: BoBo/Bobo

Vojak je bil tik pred odhodom na testiranjih dvakrat pozitiven. Kljub temu so ga poslali na Kosovo, ker so menili, da ni več kužen, saj je pri njem od okužbe minilo že dalj časa.

V vojski pravijo, da gre za splet nesrečnih okoliščin. Namestnik poveljnika 72. brigade, ki je pripravljala kontingent, polkovnik Boštjan Baš, je pojasnil: "V času pandemije so priprave oz. menjave kontingentov zelo kompleksne /.../, vendar imamo zelo natančno opredeljene protokole."

Pred odhodom na misijo morajo vojaki v 14-dnevno samoizolacijo. Tako je bilo tudi v konkretnem primeru. Ob začetku samoizolacije 25. novembra so imeli vojaki zdravniški pregled, vključno s konkretnim pripadnikom, ki je bil ob prihodu na pregled v stiku z okuženo osebo, najavil naj bi tudi blage simptome.

Zato je bil kljub negativnemu izvidu testa voden kot oboleli za koronavirusno boleznijo. Po 14 dneh je bil na vnovičnem testu res pozitiven, prav tako je bil pozitiven hitri test tik pred poletom na Kosovo. A ker je veljalo prepričanje, da je zbolel že 25. 11., se je sklepalo, da je covid-19 že prebolel.

Asimptomatični vojak okužil še najmanj šest drugih

"Lahko potrdim, da je pri napotitvi oziroma menjavi kontingentov na Kosovu prišlo do okužbe pripadnikov, ki so bili napoteni na Kosovo," pravi Baš. Ob prihodu na Kosovo so bili vojaki namreč znova testirani, vojak je bil spet pozitiven, in ko so na poveljstvu Kforja videli še predhodno dokumentacijo, so vojaka nemudoma poslali v izolacijo.

"Strokovna odločitev o napotitvi se je izkazala kot zmotna," dodatno pojasnijo v Slovenski vojski. In še: "Dejstvo je tudi, da je asimptomatično oboleli vojak pozneje okužil vsaj šest drugih pripadnikov kontingenta." Danes je na Kosovu okuženih 11 slovenskih vojakov, še 36 jih je v karanteni.

Vsaj ena zdravnica naj bi napotitvi vojaka nasprotovala

V vojski pravijo, da so bile odločitve v rokah zdravnikov, tako osebnega zdravnika kot zdravnika oziroma zdravnice v vojaški zdravstveni enoti. Naši viri sicer trdijo nasprotno, pravijo, da je vsaj ena zdravnica napotitvi nasprotovala in da gre za samovoljo posameznikov na liniji vodenja in poveljevanja.

Informacijo, da so iz operativne skupine vojaške zdravstvene enote umaknili tri pripadnike, v vojski zanikajo in pravijo, da za sankcije ni razlogov. So pa hkrati potrdili, da ti trije niso več člani operativne skupine, s pojasnilom, da se sestava skupine spreminja.

Vsaj za konec pa še dobra novica: v vojašnici Edvarda Peperka je danes skoraj 50 pripadnikov, ki so koronavirus preboleli, darovalo krvno plazmo.