Miran Lesjak, Tanja Starič, Aleš Kocjan. Foto: Radio Slovenija
Miran Lesjak, Tanja Starič, Aleš Kocjan. Foto: Radio Slovenija

Intervju z Robertom Golobom v Dnevniku je imel izjemen odmev, pove Lesjak, saj se je nanj obrnilo veliko ljudi, ki so po njegovih besedah "profesionalni bralci časopisov" in bi jih uvrstil v levo-liberalni del političnega prostora. Vsi po vrsti so izražali presenečenje nad premierjevim načinom komunikacije in pri vseh je sledil izraz zaskrbljenosti, ki so ga po večini strnili v vprašanje: Kam smo prišli in kdo vodi vlado? "Golob deluje, kot da ne obstajajo razlike med vodenjem države in podjetja. Toda obstajajo bistvene razlike. Vlada ni uprava podjetja in država ni podjetje, zato se je treba sporazumevati na drugačen način," pravi odgovorni urednik Dnevnika za uverturo v analizo pestrega dogajanja preteklih treh tednov.

Porodne težave političnih začetnikov

Začelo se je z zapletom in odstopom notranje ministrice Tatjane Bobnar, nadaljevalo s poletom z vladnim letalom predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič na dunajski novoletni koncert, zaostritvijo razmer v zdravstvu in sporom med ministrom Danijelom Bešičem Loredanom in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, po katerem se je minister županu kar dvakrat javno opravičil, vrhunec pa doseglo s stavko pacientov, na kateri je sodelovala tudi – vlada, ki je obljubila povišanje štirih plačnih razredov vzgojiteljicam in mimogrede mimo vseh pravil 600 evrov dodatka sodnikom. Kaj je skupni imenovalec? Miran Lesjak pravi: "Na oblasti so se znašli ljudje brez zadostnih političnih izkušenj. S tem problemom se v Sloveniji še nismo soočili, ker smo imeli vsaj predsednika republike s političnimi izkušnjami, zdaj pa tudi tega nimamo." Ob tem spomni, da je nova predsednica republike Nataša Pirc Musar izjavila, da je v zvezi s slovensko manjšino v Avstriji vse dogovorjeno. "Če imaš politične izkušnje, namreč ne izjaviš, da so odnosi med avstrijsko državo in slovensko manjšino urejeni."

Politični cirkus na visokih obratih – Miran Lesjak, Dnevnik

Preusmerjanje pozornosti

Na čelu države imamo torej na vseh ravneh ljudi brez političnih izkušenj. "A to še ne pomeni, da smo obsojeni na takšno strukturo ljudi, saj te izkušnje še lahko pridobijo. Prepričan pa sem, da smo še nekaj časa obsojeni na tovrstne razprave," dodaja sogovornik.

In kaj sporočajo predstavniki vlade na protestih? Gre za spin ali nerazumevanje situacije v državi in težav na področju zdravstva? Lesjak meni, da gre za sprenevedanje in preusmerjanje pozornosti: "Stavka pacientov je bila na dnevnem redu politike vsaj tri tedne, a so vse koalicijske stranke molčale. Če bi nova oblast imela politične izkušnje, bi morali vedeti, da gre za veliko stvar. V že omenjenem intervjuju za Dnevnik je predsednik vlade Golob lakonično izjavil, da ima vsakdo pravico izraziti svoje mnenje. Ni rekel, da jim bo prisluhnil ali kako drugače izkazal razumevanja za stiske ljudi. Nato pa je prišel na Trg republike poslušat to mnenje in celo svoje mnenje delil z ljudmi."

Zato Lesjak verjame, da gre za spin in sprenevedanje. "Menim, da so na vladi v nekem trenutku ugotovili, da imajo preveč odprtih front, da jih slabo upravljajo in da je treba nekaj narediti. In potem se zgodi, da stranke, ki so tri tedne molčale, pridejo na protest in se postavijo za ozadje na parkirišču ob Trgu republike, kjer vzporedno s protestom nastopi premier Golob in pove, da je prišel poslušat ljudi. Mislim, da vlada skuša obrniti ploščo in preusmeriti pozornost."