Policisti vse sile usmerjajo v obvladovanje varnostnih razmer in zagotavljanje javnega reda in miru ob prihodu tako velikega števila tujcev.
Policisti vse sile usmerjajo v obvladovanje varnostnih razmer in zagotavljanje javnega reda in miru ob prihodu tako velikega števila tujcev. "To je zelo zahtevna naloga za močno omejeno število slovenskih policistov, ki vključuje tako zagotavljanje varnosti lokalnega prebivalstva, varnosti migrantov in varnosti vseh ljudi, ki so vključeni v oskrbo migrantov," so sporočili iz policije. Foto: MMC RTV SLO
Prebežniki na meji z Avstrijo
Dolgotrajno čakanje na vstop v Avstrijo vpliva na potrpljenje. Foto: BoBo

Iz območja Rigonc prebežnike vozijo do nastanitvenih centrov, od tam pa z vlaki in avtobusi v Avstrijo.

Po naših neuradnih informacijah je policija iz sprejemnega centra v Rigoncah poleg novinarjev umaknila tudi prostovoljce, razen prostovoljcev Rdečega križa. Ko smo na PU-ju Novo mesto poizvedovali, zakaj se je policija nenadoma odločila zapreti dostop za novinarje, je predstavnica za stike z javnostmi pojasnila, da je to verjetno zahtevala varnostna ocena policistov.

Policija je kasneje pojasnila, da zahtevne varnostne razmere na območju Posavja terjajo tudi sprejem določenih varnostnih ukrepov policistov, med drugim tudi jasna pravila in omejitve gibanja na določenih krajih. Kljub nezadovoljstvu nekaterih je cilj takih ukrepov varnost ljudi, so pojasnili na policiji.

Na območju Rigonc je tudi MMC-jev poročevalec Gorazd Kosmač, ki ga lahko spremljate na Twitterju.