Minister za obrambo Matej Tonin. Foto: Twitter Ministrstvo za obrambo RS
Minister za obrambo Matej Tonin. Foto: Twitter Ministrstvo za obrambo RS

Gre za osrednjo vajo sil Slovenske vojske (SV) letos, ki je namenjena krepitvi pripravljenosti SV za sodelovanje pri naravnih nesrečah.

Mednarodna vaja, ki se je začela 18. oktobra in v katero je vključenih več kot 900 udeležencev iz 20 držav, je namenjena tudi povezovanju na področju zagotavljanja varnosti z državami članicami EU-ja, pridruženimi partnericami, zmogljivostmi uprave za zaščito in reševanje ter pomembnimi podjetji na področju mobilnosti in logistike.

Po scenariju osrednje vaje se je v namišljeni državi na severovzhodu Evrope zunaj meja EU-ja zgodil rušilni potres in aktiviran je bil državni načrt civilne zaščite ter pomoč vojske pri zaščiti in reševanju civilnega prebivalstva. Krizne razmere pa skušajo izkoristiti neidentificirane oborožene frakcije, ki z napadi na kritično infrastrukturo skušajo onemogočiti okrevanje po naravni nesreči.

Pri vaji so sodelovale specializirane enote za prečiščevanje vode, dekontaminacijo območij, helikopterske reševalne enote, enote, specializirane za reševanje v gorah, in inženirske enote.

Scenarij vaje je predvidel kritične razmere zaradi potresa, ki jih dodatno zaostrijo skupine upornikov z napadi na infrastrukturo. Foto: Twitter Ministrstvo za obrambo RS
Scenarij vaje je predvidel kritične razmere zaradi potresa, ki jih dodatno zaostrijo skupine upornikov z napadi na infrastrukturo. Foto: Twitter Ministrstvo za obrambo RS

Tonin: Na naravne nesreče se lahko dobro pripravimo

Vajo si je med drugimi ogledal slovenski obrambni minister Matej Tonin. Kot je navedel, "naravnih nesreč seveda ne moremo preprečiti, lahko pa se nanje dobro pripravimo in današnja vaja je namenjena prav temu, da okrepimo našo pripravljenost na vse morebitne naravne nesreče, ki nam grozijo".

Pri tem je Tonin poudaril, da je SV vpet v sistem zaščite in reševanja v državi. Poleg tega "tovrstne vaje lahko pomembno prispevajo k temu, da so najprej naše domače ekipe zaščite in reševanja medsebojno usklajena, če pa gre za večje razsežnosti, pa da so usklajene tudi ekipe naše in bližnje in širše okolice". Minister za obrambo je spomnil tudi na prispevek SV pri različnih humanitarnih nalogah in nalogah zaščite ter reševanja.

Škerbinc: Vaja je bila uspešna

Ideja o organizaciji mednarodne vojaške vaje v podporo predsedovanju Slovenije Svetu EU-ja se je pokazala kot dobra, pa je ocenil vodja vaje, generalmajor Miha Škerbinc. Pri tem je poudaril zlasti pomen vojaške mobilnosti in podpore vojske sistemu zaščite in reševanja.

"Vaja je bila uspešna, brez incidentov, v težkih pogojih tudi zaradi trenutnega stanja v Republiki Sloveniji zaradi pandemije, ampak na koncu ... smo kot vedno zmagali," je dodal Škerbinc.

Uspešnosti vaje sta pritrdila tudi francoski general Laurent Marboeuf, sicer načelnik obrambe francoskih združenih oboroženih sil, in predstavnik Vojaškega štaba Evropske unije Andre Denk.

Mednarodna vojaška vaja na Počku