Letos je v prvem svežnju informativne izračune dohodnine prejelo 961.322 zavezancev. Foto: BoBo
Letos je v prvem svežnju informativne izračune dohodnine prejelo 961.322 zavezancev. Foto: BoBo

V prvem svežnju so običajno predvsem tisti zavezanci, ki ne uveljavljajo vzdrževanih družinskih članov, ne dosegajo dohodkov iz dejavnosti ali nimajo katastrskega dohodka. V drugem svežnju sledijo še vsi preostali.

V drugem svežnju je finančna uprava poslala 587.537 informativnih izračunov dohodnine za leto 2022. Zavezanci jih bodo na dom prejeli po navadni pošti v prvih dneh junija. Tisti zavezanci, ki so vključeni v eVročanje, bodo svoje informativne izračune dohodnine prejeli zgolj v elektronski obliki. Vročeni jim bodo v portal eDavki, so sporočili s Fursa.

Rok za vložitev ugovora se izteče 30. junija. Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 31. julij, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na tekoče račune do 28. julija.

V prvem svežnju je izračune prejelo skoraj milijon zavezancev

Letos je v prvem svežnju informativne izračune dohodnine prejelo 961.322 zavezancev, od tega 66.626 s skupaj 29,5 milijona evrov doplačil, 543.039 pa s skupaj 93,9 milijona evrov vračil. Rok za plačilo premalo plačane dohodnine je 2. junij, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana najpozneje do danes. Preostalih 351.657 zavezancev nima niti vračila niti doplačila dohodnine.

Na Fursu ob tem opominjajo, da tistim zavezancem, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor (rok za to se je iztekel 3. maja), zneska ni treba poravnati, saj ugovor zadrži izvršitev.

Spomnili so tudi, da ima vsak zavezanec pravico odmerjeni davek poravnati v več obrokih. "Najenostavnejši in najhitrejši način je plačilo na tri obroke. V primeru vložitve obrazca za obročno plačilo davka ni treba predložiti nobenih dokazil o dohodkih, prihrankih in premoženju zavezanca in njegovih družinskih članov. Roka za vložitev obrazca ni. Priporočamo pa, da ga zavezanec vloži čim hitreje. Najbolje bi bilo, da bi ga zavezanec vložil takoj, ko prejme plačilni nalog, ki ga ne more plačati v enkratnem znesku," so zapisali.

Izračuna pa ne pošljejo tistim zavezancem, za katere Furs od izplačevalcev dohodkov ne prejme podatkov o obračunu dohodnine. V tem primeru morajo napoved vložiti sami, in to najpozneje do 31. julija.