Upravičenci bodo dodatek prejeli mesec dni prej kot v preteklih osmih letih. Foto: Pixabay/Alexas Fotos
Upravičenci bodo dodatek prejeli mesec dni prej kot v preteklih osmih letih. Foto: Pixabay/Alexas Fotos

Dodatek bo skupno dobilo približno 605.100 upravičencev, od tega več kot 590.100 prejemnikov pokojnin in skoraj 15.000 prejemnikov invalidskih nadomestil. Skupni znesek za nakazilo dodatka znaša skoraj 139 milijonov evrov. Prejemniki invalidskih nadomestil bodo na račune dobili znesek v razponu od 130 do 240 evrov.

Letos je letni dodatek, izplačan v petih različnih višinah – 440, 300, 240, 190 in 130 evrov –, večini uživalcev izplačan mesec dni prej kot v preteklih osmih letih. "Pri tem je treba poudariti, da bo lahko letni dodatek izplačan tudi v nižjih zneskih, ker bo obračunan in izplačan v sorazmernem delu, če imajo uživalci tudi pokojnino odmerjeno v sorazmernem delu," je za Radio Slovenija povedala direktorica sektorja za nakazovanje pokojnin Marjetka Medved Mrvar.

Pokojninski zavod (ZPIZ) pri obračunu dodatka pri posamezniku poleg seštevka osebne pokojnine in dela vdovske pokojnine oz. seštevka družinske pokojnine po prvem in po drugem roditelju ter dodatkov in razlike pokojnin po drugih predpisih upošteva pokojnino, ki mu jo nakazuje tuj nosilec pokojninskega oz. invalidskega zavarovanja.

Izplačanih 2,5 milijona evrov več kot lani

Kot je poročala novinarka Radia Slovenija Urška Valjavec, je ZPIZ za dodatek na račune upravičencev razporedil 138,8 milijona evrov, kar je približno 2,5 milijona evrov več kot lani. Upokojenci so sicer z izplačilom dodatka mesec dni prej zadovoljni. "Mnogi seveda s temi sredstvi ne načrtujejo ravno dopusta, ampak si pomagajo s prenovo domovanj ali tudi z nabavo ozimnice," je povedala predsednica Sindikata upokojencev Francka Ćetković in poudarila, da je izplačilo vsekakor dobrodošlo.

Tistim, ki bodo pravico do pokojnine ali ustreznega nadomestila iz invalidskega zavarovanja pridobili po juniju letos, bo letni dodatek izplačan skupaj z izplačilom prve pokojnine ali prvega ustreznega nadomestila.