Foto: DZ/Matija Sušnik
Foto: DZ/Matija Sušnik

V poslanski skupini LMŠ-ja so sicer na seji kolegija predsednika DZ-ja poskusili s predlogom, da bi sejo prekvalificirali v izredno, a brez uspeha. Kolegij je namreč na današnji seji potrjeval časovni potek rednega zasedanja, ki se bo začelo v ponedeljek, 25. januarja, in bo trajalo do srede. Največ časa bodo poslanci namenili splošni razpravi o novelah zakonov o tujcih in o mednarodni zaščiti. Za vsak predlog je predvidenih šest ur razprave.

"Mislim, da pri sodobni tehnologiji ne bi smela biti težava, da poslanka ali poslanec tudi tajno glasuje na daljavo. Če pa že ne zaupamo sodobni tehnologiji, pa lahko uporabimo analogijo iz volilne zakonodaje," meni Erjavec. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Ob tem je poslanka LMŠ-ja in podpredsednica DZ-ja Tina Heferle opozorila, da so v preteklih mesecih v DZ-ju sklicevali le izredne seje, zato da so odsotnim poslancem omogočili sodelovanje na daljavo. Kot je dodala, je predsednik DZ-ja Igor Zorčič v preteklosti že vnaprej predlagal, da se skliče izredna seja, tokrat pa tega ni storil in je sklical redno sejo. Zorčiča je povprašala po razlogih za takšno odločitev, saj se epidemiološke razmere medtem niso spremenile, poleg tega pa se je s koronavirusom okužilo več poslancev. Zato jo je zanimalo, ali bi se vendarle lahko dogovorili za sklic izredne seje.

Predsednik DZ-ja je pojasnil, da so odločitev o sklicu redne seje potrdili na prejšnji seji kolegija, pri čemer nobena od poslanskih skupin na to ni imela pripomb. Kot razlog, da ni predlagal sklica izredne seje, pa je navedel tajno glasovanje o kandidatki za sodnico na Splošnem sodišču EU-ja v Luxembourgu, ki ga imajo na dnevnem redu. Tajno glasovanje odsotnim poslancem namreč ni omogočeno. Tina Heferle je Zorčiča tudi vprašala, kaj se bo zgodilo s poslanci, ki bodo imeli pred začetkom seje v ponedeljek pozitiven izvid na hitrem antigenskem testu. Po Zorčičevih besedah je to vsem znano, poslanci s pozitivnim izvidom bodo morali v samoosamitev in ne bodo mogli sodelovati na seji.

Erjavec napovedal vložitev predloga sprememb poslovnika

Predstavniki poslanskih skupin so se sicer s predsednikom DZ-ja že v četrtek pogovarjali o rešitvi, ki bi omogočala tajno glasovanje zunaj DZ-ja, a dogovora niso dosegli. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, ki je pred kratkim umaknil soglasje h kandidaturi za mandatarja, ker o predlogu konstruktivne nezaupnice zaradi okužbe ali tveganega stika ne bi mogli odločati vsi poslanci, je v izjavi za medije v DZ-ju po današnjem srečanju predsednikov strank KUL-a izrazil razočaranje, da Zorčič ni prevzel aktivne vloge pri reševanju vprašanja uresničevanja ustavne pravice. "Obžalujem, da poslovnik DZ-ja ne omogoča tajnega glasovanja vsem poslancem. Mislim, da je to ustavno sporno in tudi diskriminatorno," je dejal Erjavec.

Kot je napovedal, bodo zato vložili predlog sprememb poslovnika DZ-ja, s katerimi bodo poskusili urediti vprašanje glasovanja tudi za tiste poslance, ki zaradi svoje odsotnosti ne morejo glasovati tajno na daljavo oziroma na kakršen koli način. Pričakuje, da bosta DZ in pristojna komisija predlog proučila in sprejela rešitve, ki bodo omogočale vsem poslancem uresničevanje ustavne pravice.

Erjavec je ob tem je ponovil, da bodo znova vložili predlog konstruktivne nezaupnice "tisti trenutek, ko bodo zagotovljeni normalni pogoji za delo vseh poslancev v DZ-ju". Obenem je vlado pozval, da razmisli o prednostnem cepljenju poslancev proti covidu-19, saj da ti opravljajo eno ključnih funkcij v državi.