Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je bil pozitiven na testu na novi koronavirus. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je bil pozitiven na testu na novi koronavirus. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je pozitiven na novi koronavirus. Konec prejšnjega tedna je bil namreč v stiku s sodelavcem na ministrstvu, za katerega je pozneje izvedel, da je zbolel za covidom-19. Ministra je o potencialnem rizičnem stiku obvestila tudi aplikacija #OstaniZdrav, so sporočili z ministrstva za javno upravo. Takoj po prejemu obvestila se je Koritnik umaknil v samoizolacijo in v ponedeljek opravil testiranje. Rezultat testa je bil negativen. Ker pa so se pri ministru razvili nekateri blagi simptomi, ki bi lahko spremljali okužbo z novim koronavirusom, je preventivno ostal v samoizolaciji in danes znova opravil testiranje. Rezultat testa je bil tokrat pozitiven.

Minister Koritnik bo, v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ostal v izolaciji in nato po 10 dneh spet opravil test. Minister čuti blažje simptome, vendar s sodelavci komunicira prek telefona, e-sporočil in videokonferenčnih orodij ter normalno opravlja delovne naloge, so še pojasnili na ministrstvu.

Pri članih Knovsa testi negativni

V nasprotju z ministrom Koritnikom pa so bili na vseh testih negativni člani Komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs). Devet jih je v preteklih dneh opravilo po tri ali dva testa na novi koronavirus, potem ko je preplah med njimi povzročil direktor Sove Janez Stušek, ki je prisostvoval na petkovi seji komisije, dan pozneje pa so mu potrdili okužbo z novim koronavirusom. Nekateri od članov Knovsa bodo navkljub negativnemu rezultatu do konca tedna oz. v prihodnjih dneh v samoizolaciji oz. ne bodo v državnem zboru, so pojasnili v posameznih poslanskih skupinah.

Po zadnjih informacijah je med poslanci okužen le vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han, ki sicer ni član Knovsa. Zaradi stika z njim je bil v samoizolaciji vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša, ki pa je v torek po testiranju sporočil, da ni okužen.

Sorodna novica Erjavec napovedal ponovno vložitev konstruktivne nezaupnice. Svet DeSUS-a za vstop v KUL.

Okužbe razlog za umik predloga konstruktivne nezaupnice

Prav okužbe z novim koronavirusom med poslanci ali njihove samoizolacije so po navedbah prvaka DeSUS-a Karla Erjavca razlog, da je v torek umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade. Tako se je končal postopek predloga konstruktivne nezaupnice, ki jo je v petek vložilo 42 poslancev iz vrst LMŠ-ja, SD-ja, Levice, SAB-a in DeSUS-a. Seja, na kateri bi glasovali o nezaupnici vladi Janeza Janše, je bila predvidena za danes, po poslovniku DZ-ja in ustavi pa je bil skrajni rok za glasovanje ta petek, torej sedem dni po vložitvi predloga.

To vprašanje je v državnem zboru sprožilo pogovore o iskanju rešitev, s katerimi bi omogočili tudi tajno glasovanje na daljavo. Po ocenah predsednika DZ-ja Igorja Zorčiča je za vsako rešitev, ki bi to omogočila, potrebna sprememba poslovnika. Predloge poslanskih skupin pričakuje do četrtka, ko se bodo znova sestali.

Erjavec: Ne bomo čakali na spremembe poslovnika

Erjavec medtem napoveduje, da bodo predlog nezaupnice vladi znova vložili, ko bodo lahko na seji glasovali vsi poslanci, ki bodo pod predlog podpisani. Tako po njegovih besedah ne bodo čakali na spremembe poslovnika. Na vprašanje, kako bodo lahko prepričani o prisotnosti poslancev po morebitni naslednji vložitvi predloga nezaupnice, ko pa se lahko okužbe pojavijo iz dneva v dan, je odgovoril, da "obžaluje, da je očitno direktor Sove tisti, ki je povzročil to nerodnost".

Zorčič je v torek poudaril, da se okužbe v državnem zboru vseskozi pojavljajo. Spomnil je, da je v njem poleg poslancev zaposlenih več kot 300 ljudi. "Razlika med današnjimi in okužbami v preteklosti je ta, da se zdaj to vprašanje bistveno bolj politizira," je ugotavljal.

Erjavec umaknil soglasje h kandidaturi

V DZ-ju sicer vsakemu poslancu omogočijo testiranje. Tako so ga omogočili tudi članom Knovsa. Medtem se je odprlo tudi vprašanje cepljenja poslancev proti covidu-19.

Zorčič je v torek za Odmeve na Televiziji Slovenija povedal, da so se o tem že posvetovali in ugotovili, da je interes v državnem zboru za to relativno visok tako med poslanci kot zaposlenimi.

Po nekaterih zagotovilih naj bi se cepili konec januarja, je pojasnil Zorčič. Po njegovem mnenju bi to bila morda celo najboljša rešitev za primere, ko nekateri poslanci zaradi epidemije ne morejo glasovati.