Viktor Orban je dejal, da se v EPP-ju krepi socializem. Foto: AP
Viktor Orban je dejal, da se v EPP-ju krepi socializem. Foto: AP

Tretjega februarja naj bi Evropska ljudska stranka (EPP) odločala o izključitvi stranke Fidesz Viktorja Orbana. Ob tem pa je na desnem političnem polu pri nas znova zavrelo. Stranka SDS, ki močno podpira svojega zaveznika Viktorja Orbana, je namreč znova ostro udarila po evropski poslanki Ljudmili Novak, ker je ta podprla resolucijo, v kateri Evropski parlament ugotavlja, da se je stanje vladavine prava na Poljskem in Madžarskem poslabšalo.

Zame ni najbolj kredibilno, ko vrednote EPP-ja kritizira nekdo, ki je v svojem političnem delovanju naredil ves mavrični prehod od skrajno leve do skrajno desne pozicije.

Novakova o mavrični poti Viktorja Orbana

Resolucijo o tem, da se je stanje vladavine prava tako na Poljskem kot na Madžarskem poslabšalo, je podprla večina poslancev EPP-ja, kar pa je madžarski premier Orban komentiral z besedami, da se v njegovi politični skupini očitno krepi socializem, je za TV Slovenija poročala Katarina Golob.

Med podporniki resolucije je tudi slovenska evroposlanka Ljudmila Novak, ki je Orbanovo kritiko EPP-ja označila za nekredibilno. "Zame ni najbolj kredibilno, ko vrednote EPP-ja kritizira nekdo, ki je v svojem političnem delovanju naredil ves mavrični prehod od skrajno leve do skrajno desne pozicije," je pojasnila Novakova.

Na Ljudmilo Novak se je vsul plaz kritik iz SDS-a. Foto: BoBo
Na Ljudmilo Novak se je vsul plaz kritik iz SDS-a. Foto: BoBo

Tanko: "Izjava kmetice na politični šahovnici"

Poteza Novakove je izzvala burne odzive od SDS-a, kjer močno podpirajo Viktorja Orbana. "Izjava kmetice na politični šahovnici," ji je denimo na družbenem omrežju Twitter zabrusil SDS-ov poslanec Jože Tanko.

"Take izjave največ povedo o ljudeh, ki na tak način pišejo, sama zelo spoštujem kmetice, ker vem, koliko znajo," je odvrnila Novakova.

Na slovenski desnici vre okoli Orbana

A neuradno naj bi Fidesz še pred odločanjem o izključitvi iz Evropske ljudske stranke izstopil sam in se povezal z Višegrajsko skupino in Matteom Salvinijem. Ali se bo novi skupini pridružil tudi SDS, ki deli Orbanovo nezadovoljstvo z EPP-jem, Janez Janša še ni potrdil. "Smer gibanja ni ravno prava, tako da tukaj bo prišlo do sprememb, bodisi znotraj EPP-ja bodisi v iskanju alternativ," je dejal Janša.

Po drugi strani pa se kot največja bojazen pred izključitvijo Fidesza že omenja, da bi odhod močno oslabil najmočnejšo evropsko politično skupino – EPP.

Novakova in Bogovič o sporu znotraj EPP-ja