Protestniki so na tla napisali, da je Trg republike
Protestniki so na tla napisali, da je Trg republike "naša last". Foto: Bobo

Pred tem je manjša skupina motoristov vladi pred RTV-jem izrazila podporo.

Pred četrtim zaporednim petkovim protivladnim protestom na kolesih je prebivalce prestolnice ograja okoli državnega zbora pričakala že zjutraj. Policija jo je tokrat namreč postavila že v nočnih urah. Dopoldne se je nato na Trgu republike zbralo več ljudi, ki so znotraj ograje s kredami izrisali velik napis "Naša last" ter več drugih napisov.

Dogodek je potekal mirno, so pa policisti zoper eno osebo uporabili prisilna sredstva, saj se je med identifikacijskim postopkom uprla in ni upoštevala ukazov policistov. Po privedbi v prostore policije in končanem postopku je bila oseba izpuščena.

Sprevod kolesarjev je s cestnimi zaporami in preusmerjanjem prometa nadzirala tudi policija. Po poročanju STA-ja so protestniki na križišču Slovenske in Šubičeve ulice poskušali premakniti ograjo, ki je preprečevala dostop po Šubičevi ulici do državnega zbora, a so policisti to preprečili, pri čemer nemirov ni bilo, protest je tudi sicer minil mirno. V znak protesta so udeleženci zvonili s kolesarskimi zvonci in hupali. Množici na kolesih so se nekateri pridružili tudi na skirojih, rolerjih ali peš.

Kot je s protestov poročal MMC-jev novinar Aljoša Masten, so bile na transparentih kolesarjev in drugih protestnikov vidne različne tematike – tako protivladne, protikorupcijske in protikapitalistične kot tudi okoljevarstvene. V drugi fazi protesta so se kolesarji, podobno kot prejšnje tedne, premaknili na Trg republike. Na trgu so predvajali predvsem glasbo, slišati pa je bilo nekaj krajših nagovorov s pozivi k zamenjavi oblasti in napovedmi protestnih shodov tudi v prihodnje.

Ta teden se je del kolesarjev odpravil tudi mimo ministrstva za okolje in prostor. Protivladnim protestnikom iz več iniciativ – Z balkonov na kolesa, Anarhistična pobuda Ljubljana, Slovenija, prebudi se, Vseslovenska vstaja naroda idr. – so se ta teden namreč pridružili tudi Mladi za podnebno pravičnost, ki okoljskemu ministrstvu in ministru Andreju Vizjaku očitajo, da "na stežaj odpirata vrata lobijem in zasebnim kapitalskim interesom na račun uničevanja narave in ohranjanja zdravega življenjskega okolja za sedanje in prihodnje generacije".

Kolesarji protestirali v več slovenskih mestih

Protesti so potekali tudi v več drugih slovenskih krajih in mestih. V Mariboru se je protest začel s kroženjem okoli spomenika NOB-ja na Trgu svobode. Po prvih ocenah se je v Mariboru zbralo najmanj 400 kolesarjev, pozneje naj bi se jim jih pridružilo še več.

Kolesarski protest v Mariboru. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Kolesarski protest v Mariboru. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Protesti so potekali tudi v Novi Gorici, Kopru, Celju, Kranju, Piranu, Murski Soboti in Kamniku. Tudi tam so vlado med drugim opominjali, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo, prav tako so ponekod zbirali pozive k odstopu vlade.

V Novi Gorici so kolesarji, ki se jih je zbralo od 100 do 150, med drugim krožili tudi po Bevkovem trgu v središču mesta. Foto: Nataša Uršič
V Novi Gorici so kolesarji, ki se jih je zbralo od 100 do 150, med drugim krožili tudi po Bevkovem trgu v središču mesta. Foto: Nataša Uršič

Motoristi v podporo vladi, Janša obsodil "kolesarske varde"

Tako v Ljubljani kot Mariboru so lahko protestniki ta teden prvič oddali tudi pisni poziv k odstopu vlade. Za ta namen je na ljubljanskih protestih krožil premični nabiralnik, ki je spominjal na podobo Janeza Janše. Protivladne podpise zbirajo tudi po spletu, spletno peticijo pa so že pred časom začeli izvajati tudi tisti, ki vladi izražajo podporo.

Podporo vladni koaliciji in njenim ukrepom je pozno popoldne pred RTV Slovenija, nekaj ur preden so ulice preplavili kolesarji, izrazila tudi manjša skupina motoristov. "Hvala vladi," so izpisali s črkami, pripetimi na rumene jopiče. Z zapisom "Hvala!" so se pred Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana zahvalili tudi zdravstvenim delavcem.

Premier Janez Janša je pred protesti kolesarje izenačil z "vardisti", ki so pretekli konec tedna obiskali policijsko postajo v Slovenski Bistrici. Na družbenem omrežju Twitter je zapisal, da je odnos obeh skupin do policije skrajno žaljiv. "Organiziranje množičnih dogodkov v času epidemioloških ukrepov pa nezakonito in kaznivo," je zapisal predsednik vlade.

Po ocenah policije je bilo v Ljubljani pred dvema tednoma 5.500 kolesarjev, prejšnji teden pa okoli pet tisoč. Protestniki so sicer govorili o dvakrat višjih številkah kot policija.

Utrinke z ljubljanskih, mariborskih, novogoriških in koprskih kolesarskih protestov si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.