Stranka Konkretno bo branik pred odkloni z ene ali druge strani in varuh slovenskega liberalizma, je ob ustanovitvi nove stranke v svojem govoru povedal njen predsednik Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo
Stranka Konkretno bo branik pred odkloni z ene ali druge strani in varuh slovenskega liberalizma, je ob ustanovitvi nove stranke v svojem govoru povedal njen predsednik Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo

Stranka modernega centra (SMC), ki jo vodi Zdravko Počivalšek, in Gospodarsko aktivna stranka (GAS) Alojza Kovšce sta potrdili združitev v novo stranko. Stranka Konkretno v svojem programu obljublja politiko povezovanja, sodelovanja in vključevanja. Napovedujejo, da bodo politični partner gospodarstva, gospodarski in družbeni razvoj pa bo njihova ključna prioriteta.

Počivalšek: Razdvojenost duši potencial slovenske politike

Ideološka razdvojenost slovenske politike po besedah Počivalška že desetletja duši razvojni potencial Slovenije, namesto iskanja skupnih točk in povezovanja pa se večji del politike vse bolj radikalizira in polarizira. V izjavi ob koncu kongresa je Počivalšek poudaril, da so na kongresu postavili "temelje za novo politično zgodbo, ki bo na naslednjih volitvah igrala konkretno pomembno vlogo". Kot je še poudaril, sam verjame, da je čas za "konkretne politike, konkretne ukrepe in konkretno zgodbo, ki bo Slovenijo v prihodnje pripeljala na vrh svetovne verige vrednosti". Udeležence kongresa je v svojem nagovoru pozval, da v vizijo, v katero so verjeli tudi v najtežjih trenutkih, tudi "ko so začele padati sanjske ponudbe in so se nekateri prodali", verjamejo še naprej.

Tudi podpredsednik nove stranke Alojz Kovšca je v svojem govoru poudaril pomen sodelovanja. Poudaril je, da v politiki ni prijateljev in sovražnikov, pač pa le nasprotniki in zavezniki. "Ti zadnji znajo kdaj zamenjati vlogo," je dejal. Po njegovih besedah v novoustanovljeni stranki iščejo zaveznike, in ne sovražnikov, sam pa se zaveda, da jim nič ne bo podarjeno, temveč si bodo morali vse izboriti. "Izborili pa si bomo toliko, kolikor bomo enotni," je napovedal.

Program stranke Konkretno usmerjen v gospodarstvo

Med programskimi prioritetami v Konkretnem napovedujejo prizadevanja za zeleni in digitalni prehod slovenskega gospodarstva in celotne države, ki ga nameravajo tudi subvencionirati. Hkrati napovedujejo izvedbo reforme energetskega sektorja s prehodom z uporabe fosilnih na obnovljive vire energije. Zagovarjali bodo zapiranje Termoelektrarne Šoštanj do leta 2038.

Napovedujejo nadaljevanje debirokratizacije, saj menijo, da administrativne ovire upočasnjujejo razvoj Slovenije na vseh ravneh. Težili bodo k projektom, ki bodo državljanom olajšali pridobivanje dokumentov, soglasij in dovoljenj, med njimi navajajo uvedbo e-identitete, ki bi na enem mestu združevala vse podatke. Ena ključnih programskih prioritet je tudi digitalizacija upravljanja prostora.

Prizadevali si bodo za enakomeren razvoj vseh regij. "Naša programska prioriteta je, da bodo mladi v domačem kraju imeli možnost bivati, hoditi v službo ali samostojno opravljati svojo dejavnost," obljubljajo. Zato se bodo zavzemali za policentrični razvoj Slovenije in ustrezne spodbude, da se mladi ne bodo izseljevali in priložnosti iskali zgolj v mestih. Ob tem poudarjajo tudi pomembnost dostopnosti stanovanj za mlade.

Pred združitvenim kongresom so namero za združitev z GAS-om najprej potrjevali na zaprtem kongresu SMC-ja. Foto: Stranka Konkretno/Twitter
Pred združitvenim kongresom so namero za združitev z GAS-om najprej potrjevali na zaprtem kongresu SMC-ja. Foto: Stranka Konkretno/Twitter

V programu stranke poudarjajo še, da je predhodnim vladam v zadnjih dveh desetletjih spodletelo pri izvajanju stanovanjske politike. Za njeno reševanje v stranki tako med drugim napovedujejo višje stanovanjske subvencije za mlade, intenzivno gradnjo državnih stanovanj manjših površin za reševanje začetnih stanovanjskih potreb mladih, ugodna stanovanjska posojila s poroštvom države, subvencionirane kreditne obrestne mere za obnovo obstoječih stanovanj in povečanje proračunskih sredstev za izvajanje stanovanjske politike.

V stranki se bodo, kot napovedujejo v programu, zavzemali tudi za reševanje demografske politike. Kot poudarjajo, izzivi sodobne družbe terjajo celovito demografsko politiko, ki "zagotavlja pogoje za kakovostno življenje naših državljanov, ki bo omogočila odgovoren družbeni in gospodarski razvoj, ohranjala socialno stabilnost, višala standard življenja ter krepila in razvijala našo kulturo in slovenski način življenja".

Kot pomembno v stranki Konkretno ocenjujejo tudi koriščenje strateških potencialov Slovenije. Prepričani so, da se bo država v prihodnjih letih na področju gospodarstva spopadala s številnimi izzivi, zato se bo ključno usmeriti v panoge, v katerih lahko Slovenija doseže višjo dodano vrednost. Med strateške potenciale Slovenije v stranki tako uvrščajo geostrateško lego, ki Sloveniji omogoča, da se razvije v logistično platformo za srednjo Evropo, pridelavo in predelavo konoplje za medicinske namene ter les kot ključno strateško surovino.

Kandidatne liste za državnozborske volitve na tokratnem kongresu stranka še ni potrjevala. Kot so pred kongresom pojasnili v SMC-ju, bodo končno listo kandidatov sestavili po opravljenih pogovorih o morebitnem sodelovanju z gibanjem Povežimo Slovenijo, v katerem že sodeluje nekaj list, posameznikov in strank, med drugim SLS, Nova ljudska stranka in Zeleni Slovenije.

Javnomnenjska podpora strank GAS in SMC je trenutno precej nizka. SMC se že mesece ne more pobrati z dna javnomnenjskih lestvic, medtem ko zunajparlamentarne GAS te bolj ali manj sploh ne zaznajo. Kljub temu je Počivalšek prepričan, da bo stranka, ki v središče programa postavlja gospodarski razvoj Slovenije, na volitvah "igrala osrednjo vlogo".