Predsednik GAS-a Alojz Kovšca na sredini. Foto: GAS
Predsednik GAS-a Alojz Kovšca na sredini. Foto: GAS

Kongresa stranke GAS se je v omejeni zasedbi udeležilo 50 delegatov iz vse Slovenije. Poleg združitve pa so sprejeli tudi programsko resolucijo in imenovali delovno skupino za izvedbo pravnoformalnih postopkov združitve, so zapisali v sporočilu za javnost.

Predsednik GAS-a Alojz Kovšca je za Slovensko tiskovno agencijo povedal, da pričakujejo, da se bodo s SMC-jem zelo poenotili na nekaterih področjih, "kot je decentralizacija države, za nas je uvedba pokrajin eden izmed ključnih elementov, vitka država, debirokratizacija".

Dodal je, da se morajo lotiti ne samo gospodarstva, ampak tudi šolskega sistema, ki bo zagotavljal primerne kadre za gospodarski razvoj. "Lotili se bomo tudi tega, da je gospodarski razvoj trajnosten, ekološko sprejemljiv, pa tudi socialno naravnan," je po kongresu dejal Kovšca.

"Govoriti o tem, kdo bo vodil stranko, se nam je zdelo nekorektno. Mislim, da smo tukaj zelo odprti," je povedal Kovšca. V igri pa sta med drugimi tako Kovšca kot predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek.

Ime združene stranke: Svobodna izbira?

GAS za združeno stranko predlaga ime Svobodna izbira. "Simbolično poskušamo poslati sporočilo volivcem, da ni nujno, da si levo, ni nujno, da si desno, ampak da imaš možnost izbire. Je tudi za tiste, ki se ne delijo po svetovnem nazoru, ideološki pripadnosti, ampak razmišljajo povezovalno, razmišljajo konstruktivno za naprej," je predlog pojasnil Kovšca.

Osrednje vprašanje kongresa je bilo, kako naprej. Po njihovem mnenju je najprej treba konsolidirati združeno stranko, šele nato pa bodo lahko razmišljali o pridruževanju drugih. Kovšca je za STA še dejal, da imajo veliko sogovornikov in da so nekatere stranke in županske liste že izrazile voljo za sodelovanje.

"Eno temeljnih sporočil naše stranke za združeno stranko je, da je treba kulturo političnega dialoga takoj in korenito spremeniti. Brez izključevanja, brez zmerjanja, brez rušenja kogar koli, ampak iskanje skupnih rešitev. Če že ni mogoč konsenz, pa vsaj preglasovanje na kulturen način," je poudaril Kovšca. Ne želijo si, da jih kdo imenuje 'antikul' ali 'antiJanša', saj si želijo biti koalicija sodelovanja.

V stranki GAS želijo svoje ideje in cilje širiti z združevanjem, povezovanjem in sodelovanjem s posamezniki, političnimi strankami in z drugimi tovrstnimi pobudami, ki zagovarjajo podobne vrednote. Njihove vrednote so tradicija krščanstva, spoštovanje družine in družinskih vrednot, ljudskih običajev, ohranjanje snovne in nesnovne kulturne dediščine. Vrednota je tudi slovenska zemlja, podeželje, ki predstavlja zagotovilo za neodvisnost in preživetje, zato ga je treba ceniti in negovati, ter vrednote sodelovanja, spoštovanja in zaupanja, so zapisali v sporočilu za javnost.

Sorodna novica Zdravko Počivalšek: Vstop v vlado je bil pravilen, pred nami je strm klanec

SMC ima mandat za združevanje

Kongres SMC-ja in GAS-a je za zdaj predviden 4. decembra, a se v stranki zavedajo epidemičnih razmer. "Če nam bodo razmere to dovoljevale, bi bilo lepo, da bi bil kongres v polnem številu, s čim več člani," je za STA še dejal Kovšca.

Delegati SMC-ja so na kongresu 16. septembra predsedniku stranke Počivalšku podelili mandat za dogovore o združevanju, povezovanju in sodelovanju s sorodnimi strankami. O združitvi z GAS-om so se takrat že pogovarjali, z dvema strankama pa so se posvetili predvolilnemu povezovanju. Skupaj s temi tremi strankami in še nekaj neodvisnimi župani po Počivalškovih navedbah poskušajo oblikovati liberalni center.