Po novem bo lahko inšpektor tudi odvzel predmet, s katerim je bilo opravljeno delo na črno, in sicer tako, da bo skladno z zakonom o prekrških lahko odvzeta premoženjska korist, pridobljena z delom na črno. Foto: Bobo
Po novem bo lahko inšpektor tudi odvzel predmet, s katerim je bilo opravljeno delo na črno, in sicer tako, da bo skladno z zakonom o prekrških lahko odvzeta premoženjska korist, pridobljena z delom na črno. Foto: Bobo
Ivan Svetlik
Zakon bo po Svetlikovih besedah začel veljati tri mesece po sprejetju, tako da se bodo lahko posamezniki vnaprej dobro seznanili z novostmi. Foto: MMC RTV SLO
Črni časi za delo na črno

"Zakon se ukvarja predvsem s tem, kako odvračati delodajalce in delojemalce od tega, da bi na tak način delali. Zato je veliko prostora namenjenega sankcijam kršilcev in v tej smeri se zakon tudi spreminja," je ob predstavitvi predloga dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

Ker delo na črno sega tudi na druga področja, bo vlada imenovala medresorsko delovno skupino, ki bo preučila tudi druge možnosti za preprečevanje sive ekonomije. "Menimo, da smo naredili pomemben korak pri omejevanju tega pojava, ne domišljamo pa si, da lahko sami opravimo to delo - da bi tudi drugi resorji pristopili k tem aktivnostim," je dejal Svetlik.

Predlog lahko preberete tukaj.

Kršilec bo moral delavca zaposliti za nedoločen čas
Predlog, ki bo v javni obravnavi do 6. novembra, uvaja sankcijo za delodajalce, ki na črno zaposlujejo brezposelno ali neaktivno osebo. Ti bodo morali v treh dneh po ugotovitvi kršitve osebam izročiti pogodbo za nedoločen čas in poravnati vse obveznosti iz delovnega razmerja za tri mesece pred ugotovljeno kršitvijo.

Nadzor bodo izvajali tudi cariniki
Predlog tudi natančneje določa pristojnosti nadzornih organov in postopek nadzora ter širi pristojnosti, tako da bodo lahko vsi nadzorni organi izdajali odločbe o prepovedi dejavnosti na področju, za katerega so pristojni. Poleg tega bo v celoti prevzela področje nadzora nad zaposlovanjem dela na črno Carinska uprava RS.

Inšpektor bo lahko odvzel sredstva, pridobljena z delom na črno
Po novem bo lahko inšpektor tudi odvzel predmet, s katerim je bilo opravljeno delo na črno, in sicer tako, da bo skladno z zakonom o prekrških lahko odvzeta premoženjska korist, pridobljena z delom na črno.

Globe bodo višje, in sicer za pravno osebo do 15.000 evrov, za samostojnega podjetnika do 12.000 evrov, za posameznika pa do 2.000 evrov. Sankcija za posameznika, ki je zaposlen na črno, bo po predlogu 1.000 evrov, za študenta, ki dela brez napotnice, pa 500 evrov. Posameznik, ki bo prijavil delodajalca, ki ga je zaposlil na črno, pa bo denarne kazni oproščen. Poleg tega je za ponavljajoče kršitve in hude kršitve predvideno plačilo dvakratnika predpisane globe.

Po predlogu bo sosedska pomoč prepovedana, ko bo delo vezano na dejavnost pravne osebe ali samozaposlene osebe ter v primerih opravljanja dela na nepremičninah in premičninah, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti. Delo v lastni režiji bo omejeno na nepremičnine v lasti ali najemu.

Z dopolnilnim delom se bo lahko zaslužilo do 6.000 evrov na leto
Osebno dopolnilno delo bo omejeno z letnim dohodkom do 6.000 evrov (znesek se bo enako kot pri malem delu usklajeval z dvigom minimalne plače), ne bodo pa ga smeli opravljati pri pravnih osebah in samostojnih podjetnikih. Posameznik, ki bo opravljal to delo, se bo po novem lahko obvezno zavaroval za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni.

Kratkotrajno delo bo omejeno na 40 ur mesečno za delodajalca (doslej 40 ur za vsako posamezno osebo na kratkotrajnem delu). Delodajalec, ki bo izvajal kratkotrajno delo, bo moral imeti vsaj enega zaposlenega za polni delovni čas. To delo bo lahko opravljal tudi zunajzakonski partner, partner registrirane istospolne skupnosti ter starši in otroci partnerja, če živijo na istem naslovu.

Črni časi za delo na črno