DZ je pred slabima dvema mesecema sprejel noveli zakona o sodiščih in zakona o sodniški službi, kar je omogočilo ustanovitev štirih specializiranih oddelkov na okrožnih sodiščih v Ljubljani, Celju, Mariboru in Kopru. Do uresničitve sprejetih odločitev je torej minilo mesec in 20 dni, kar je po Zalarjevem mnenju
DZ je pred slabima dvema mesecema sprejel noveli zakona o sodiščih in zakona o sodniški službi, kar je omogočilo ustanovitev štirih specializiranih oddelkov na okrožnih sodiščih v Ljubljani, Celju, Mariboru in Kopru. Do uresničitve sprejetih odločitev je torej minilo mesec in 20 dni, kar je po Zalarjevem mnenju "zelo hitro". Foto: BoBo

Ustanovitev specializiranih oddelkov sodišč, kjer bodo sodili v zahtevnejših zadevah organiziranega in gospodarskega kriminala, je po uvedbi mediacije druga največja sprememba v slovenskem pravosodju v tem mandatu, je prepričan pravosodni minister Aleš Zalar, ki zato v prihodnje pričakuje hitrejše sodne epiloge.

22 sodnikov že prerazporejenih
V te oddelke je bilo razporejenih 22 sodnikov, ki bodo zdaj "absolutno prednostno reševali zadeve, ki se nanašajo na zahtevnejše oblike gospodarskega in organiziranega kriminala ter korupcije, prednostno obravnavo pa bodo izvajali sodnice in sodniki, za katere je sodstvo ocenilo, da so najbolj izkušeni in usposobljeni v državi".

Zdaj, ko so zagotovili kapacitete sodstva za hitro in kakovostno obravnavo gospodarskega kriminala in korupcije, bodo po Zalarjevih besedah poskušali podobno tudi pri tožilstvu. S tem bi se končal proces obsežne prenove kazenskega pravosodja.

Specializirani oddelki bodo sicer obravnavali le nove zadeve, število 22 sodnikov v štirih oddelkih pa še ni dokončno. Sodni svet bo namreč odločal še o nekaterih dodatnih prerazporeditvah.

Za najtežje zadeve tudi najvišje plače
Ker bodo ti sodniki tudi najbolj izpostavljeni, bodo na ministrstvu še enkrat preverili ocene ogroženosti, omogočili pa jim bodo tudi najvišje mogoče plače v okviru veljavnega plačnega sistema, saj mora po mnenju Zalarja obstajati sorazmerje med zahtevnostjo in izpostavljenostjo, visoke plače pa so tudi del varovanja pred morebitno korupcijo.