Peter Dermol je bil do zdaj podžupan. Foto: BoBo
Peter Dermol je bil do zdaj podžupan. Foto: BoBo

Na drugo mesto se je s 23,55 odstotka uvrstil Darko Koželj iz Gospodarsko aktivne stranke s podporo SDS-a, NSi-ja, SMC-ja in SLS-a.

Član Dobre države in ob podpori liste Neodvisno Velenje Benjamin Strozak pa je prejel 12,15 odstotka glasov.

Dermol bo mestno občino Velenje, ki ima po zadnjih podatkih 33.656 prebivalcev, vodil do naslednjih lokalnih volitev čez dobri dve leti.

Volilna udeležba je bila 33,18-odstotna. Pravico glasovanja je imelo 26.982 volilnih upravičencev.

Načrtuje tudi organizacijske spremembe

Dermol, ki od avgustovske smrti večletnega velenjskega župana Bojana Kontiča začasno vodi občino, je v predvolilni kampanji napovedal nadaljevanje uresničevanja razvojne vizije mesta, ki sta jo oblikovala Kontič in njegov predhodnik Srečko Meh, to pa je vizija dinamičnega mesta, ki ga odlikujeta močna solidarnost in visoka kakovost življenja. "Velenje mora ostati mesto vseh njegovih ljudi," je dejal.

V izjavi za medije po razglasitvi izidov je povedal, da je z volilnim rezultatom zadovoljen, saj se je pokazalo, da je SD prepoznaven v Velenju. "Volivci so prepoznali moje dozdajšnje delo. Kot novi župan se bom najprej pogovoril s svojimi najožjimi sodelavci, s katerimi bom začrtal prihodnost Velenja. Načrtujem tudi organizacijske spremembe."

Glede prestrukturiranje Šaleške regije je ocenil, da bo to izjemna priložnost za mlade in inovativne ljudi, pomembna pa bo podpora gospodarskih subjektov. Prestrukturiranje bo njihova priložnost, meni Dermol. Volilno kampanjo je ocenil kot nenavadno, saj sta se njegova protikandidata bolj ukvarjala z njim kot z vsebino kampanje.

Dermol novi župan Velenja; Koželj: Igrali smo proti Barceloni

Koželj: To je bil prvi polčas

Koželj je volilno bitko primerjal z nogometno tekmo. "Igralci iz tretje, četrte lige smo igrali proti ekipi Barcelone, ki ima veliko denarja in odličnega selektorja. Ob tem smo igrali še na njihovem terenu, z njihovimi sodniki. Smo pa v tem času dobili veliko gledalcev in navijačev. To je bil prvi polčas, upam, da v drugem polčasu gledalce prepričamo, da smo dobra ekipa." S tem je napovedal, da se bo čez dve leti znova podal v boj za županski stolček.

Strozak je ocenil, da so volitve odločili tisti volivci, ki so ostali doma. Žal mu je, da v njegovem programu niso prepoznali dovolj, da bi šli na volišča, ker bi se dalo v Velenju marsikaj spremeniti. Kot je dodal, je z rezultatom kljub vsemu zadovoljen. "V mesecu dni smo dosegli maksimum. Ve se, koliko sredstev smo imeli mi, koliko pa zmagovalec, ki je izkoristil ves občinski aparat."

V 33-članskem velenjskem mestnem svetu je najštevilnejša lista SD-ja, ki ima 18 svetnikov, druga največja svetniška skupina pa je SDS, v kateri je pet svetnikov.

Za podporo volivcev so si prizadevali trije kandidati. Bojan Kontič, ki je občino vodil od leta 2010, je po bolezni umrl na začetku avgusta. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Za podporo volivcev so si prizadevali trije kandidati. Bojan Kontič, ki je občino vodil od leta 2010, je po bolezni umrl na začetku avgusta. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Pred volitvami pritožba Koželja in Strozaka

Čas pred volitvami je zaznamovala pritožba Koželja in Strozaka na skupno občinsko upravo Savinjsko-Šaleške (SAŠA) regije zaradi brezplačnih plakatnih mest. Velenjska občina namreč ni v roku, ki je določen v zakonu o volilni in referendumski kampanji, torej najpozneje 60 dni pred dnem glasovanja, javno objavila pogojev za pridobitev pravice do uporabe prej navedenih plakatnih mest. Tako je občina oziroma njena odgovorna oseba opustila dolžno ravnanje, saj ni pravočasno zagotovila možnosti osnovnega informiranja javnosti o kandidatih z možnostjo plakatiranja.

S tem je občina oziroma kandidat Dermol po mnenju predstavnikov županskih kandidatov zaradi omejitve v enakopravno možnost plakatiranja nedopustno posegel v samo naravo volilne pravice, tako aktivne kot pasivne, ki je ustavna pravica in predstavlja bistvo demokracije ter demokratičnega odločanja, so pojasnili pritožniki.